Naslovna FILM Domaći film LJULJAŠKA dobio srebrnu medalju na internacionalnom filmskom festivalu u Indiji

Domaći film LJULJAŠKA dobio srebrnu medalju na internacionalnom filmskom festivalu u Indiji

RTS-ova igrana drama za decu „Ljuljaška“, autora Branka Vučića osvojila srebrnu medalju na internacionalnoim filmskim festivalu „Chinh India Kids Film Festival. “.

Festival se održava tokom novembra u Nju Delhiju u Indiji, i ima za cilj  razvijanje interesovanja za kvalitetne programe za decu i promociju novih žanrova, inovativnih programa i formata koji unapređuju obrazovanje  i kulturu u programima namenjenim deci. Žiri ovog festivala uvažava mišljenje dece o programima i njihovo mišljenje je odlučujuće pri izboru nagrađenih programa. Nagrade su: zlatna, srebrna, bronzana i posebna nagrada žirija. Nagrađeni programi i programi koji su ušli u zvaničnu selekciju postaće deo Chinh filmskog udruženja i biće prikazivani u školama, obrazovnim institucijama, bibliotekama, NVO-ima koje rade sa decom sa posebnim potrebama.

„Ljuljaška“ je urađena u okviru EBU-serijala. Princip EBU- razmene je sledeći:  filmovi/drame se rade na zadatu temu koju postavljaju evropski producenti i ona je ista za sve zemlje učesnice. Junaci su deca uzrasta od 7-11 godina, a teme su različite. Primarna ciljna grupa su deca od predškolskog uzrasta pa do kraja nižih razreda osnovne škole. Učešćem u ovom serijalu za uzvrat dobijamo desetak igranih i isto toliko dokumentarnih filmova iz zemalja članica EBU-a.  Naši filmovi (igrani, kao i dokumenatrci) uvek su među zapaženijim, a pošto se emituju na ostalim javnim servisima, ovo je i dobar vid promocije naše kuće.

Naš film „Ljuljaška“, iz EBU serijala pozvan je na još nekoliko velikih svetskih festivala filmskog i TV stvaralaštva za decu.

Amir (10) je dečak koji je sa svojim starijim bratom Saberom (13) na izbegličkom putu od Avganistana ka Nemačkoj. Nadaju se da će se tamo naći sa roditeljima koje su izgubili posle brodoloma. Na ulasku u Srbiju, oni se uplaše od rutinske kontrole i pobegnu sami preko reke u pusto prostranstvo Deliblatske peščare. Posle mnogo lutanja naiđu na jednu farmu. Na toj farmi Amir će se sresti sa Milošem, dečakom svojih godina i između njih će se roditi prijateljstvo. Ono će trajati dva bezbrižna divna dana, a onda će braća morati da nastave put.

Scenarista i reditelj filma je Branko Vučić, direktor fotografije Darko Stanoev, scenograf Tanja Ivanović, kostimograf Aleksandra Stošić, kompozitor Miloš Zubac, montažer Tihomir Dukić, producent Milorad Konrad, a u filmu igraju: Amir Husein Zada, Tajsan Sultan Zada, Uroš Todorov, Marina Gava i Nenad Todorov.

Film je proizveden 2017. godine.

Video klipovi rada žirija i procesa odlučivanja mogu se videti na sajtu: www.chinh.in.

Čekirajte Obavezno

HIT serija ISPRIČAJ MI PRIČU od 31. maja na RTS 1 – nedeljom u 23.00!

Zanimljiva i neobična serija “Pričaj mi priču” (Tell Me A Story, 2018) stiže na Prvi program RTS-a. Ovaj uzbudljivi...

VIASAT HISTORY od 1. juna PONEDELJKOM U 20.05, vodi nas u novi ciklus MISTERIJA U MUZEJU!

Spremite se za novu 12. sezonu serijala "Misterije u muzeju" u koje nas od 1. juna premijerno vodi kanal Viasat History, ponedeljkom...

Kako da postanete producent – NAJVAŽNIJI ČOVEK SVAKOG UMETNIČKOG PROJEKTA

Želite da napravite karijeru u umetnosti, ali da ne budete samo jedna od karika na tom putu, nego da budete svestrani i...

Besa 5. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.50): Uroš dobija NOVI ZADATAK!

Dejvid Bej stiže u Beograd u hotel u kome će sačekati svoj let za London. Pročitaj još Otkrivamo SVE...

IGRA SUDBINE 82. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.00): Ada odlučuje da raskrinka IVANA! Da li je ON ubio LUKINU majku?

Pošto čuje od Luke da je Ivan ubio njegovu majku i da je to razlog mržnje prema ocu, Ada odlučuje da otvori...