Connect with us

TV

EKSKLUZIVNI INTERVJU Šon Bin, zvezda serije SVET U PLAMENU: I mog dedu rat je koštao razuma!

Published

on

Engleski pozorišni, filmski i televizijski glumac Šon Bin, koga nedeljom u 21.00 na kanalu Epic drama gledamo u seriji “Svet u plamenu”, stekao je slavu kao agent 006 Alek Treveljan u filmu “Zlatno Oko” (Džejms Bond), a kasnije kao Boromir u trilogiji “Gospodar prstenova”, Odisej u filmskom spektaklu “Troja” i Edard Stark u hit seriji “Igra prestola”.

Rođen je kao Šon Mark Bin u Handsvortu, Šefild (Južni Jokšir, Engleska), od oca Brajana i majke Rite Bin. Njegovi roditelji su škotskog porekla. Ima mlađu sestru Lorejn. Binova prva ljubav je bio fudbal i još kao dečak strastveno je navijao za Šefild junajted. Povreda u detinjstvu sprečila ga je da se bavi fudbalom, pa je upisao Rotherham College of Arts and Technology, a kasnije je dobio školarinu za Кraljevsku akademiju dramskih umetnosti. Maturirao je 1983, dobivši srebrnu medalju za ulogu u komadu “Čekajući Godoa”. Prvi profesionalni nastup ima je 1983. kao Tibald u predstavi “Romeo i Julija” u pozorištu Votermil u Njuberiju, Berkšir. Između 1986. i 1988. putovao je po zemlji nastupajući sa Royal Shakespeare Company u predstavama: “Romeo i Julija”, Fair Maid of the West, i “San letnje noći”. Na filmu je debitovao 1986. kao Ranučo Tomazoni u ostvarenju Кaravađo”. Tokom osamdesetih i početkom devedesetih postao je cenjeni TV glumac igrajući u BBC produkcijama Кlarisa” i “Ledi Čaterli”. Кasnije je glumio Ričarda Šarpa u seriji “Šarp” i postao još poznatiji. U filmografiju je upisao i naslove “Patriotske igre”, sa Harisonom Fordom, “Ana Кarenjina”, “Ronin”, “Nacionalno blago”

U ekskluzivnom intervjuu za portal filmitv.rs, Šon Bin govori o poslednjoj TV ulozi Doglasa u seriji World on fire koja ga je nedavno vratila na naše male ekrane.

– Doglas je otac Lois i Toma. Sam ih je odgajio, jer su rano ostali bez majke. Život ga nije mazio, borio se u Prvom svetskom ratu iz njega je izašao sa traumama koje su mu narušile psihičko zdravlje. On je senka nekadašnjeg čoveka. Još se kod njega može naslutiti jak karakter, koji ga je ranije krasio, ali su krvoproliće i užasi koje je video na frontu ostavile trajne posledice. Mada nije usamljen u iskustvu koje je doživeo, ljude poput njega okolina loše tretira. Posle rata završio je u psihijatrijskoj bolnici, iako je to bilo poslednje mesto na kojem je trebalo da bude. Doktor koji ga je lečio bio je prilično ljut na njega. Svestan je svega lošeg što je rat doneo i boji se da bi novi svetski sukob ovog puta bio poguban i po Engleze. Zbog toga je postao aktivista i počeo je da prodaje novine “Novosti o miru”. Smatra da rat nije rešenje za svetske problema, pa želi da spase ljude od odlaska u boj. Propagira stav: “Ne dozvolite da se ponove grozote iz Velikog rata, jer će nas stići još veći užas i brutalnost”. Vodi usamljen život. Iz radničke je klase. Pokušava da vaspita decu najbolje što može, boreći se usput sa svojim demonima. Radi kao kondukter autobusa i to mu pruža sigurno tlo pod nogama, jer ako nije fokusiran na nešto – loša sećanja mu se vraćaju i on pada u očaj.

Serija “Svet u plamenu” je epska priča viđena očima običnih ljudi na međunarodnom nivou, što dosad nismo imali prilike da gledamo u ratnim istorijskim dramama?

– Tako je. Smatram da je scenarista Piter Boker to sjajno izveo. Podario nam je veću sliku porodica i zajednica u Nemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Britaniji i Americi, i opisao načine na koji smo svi bili pogođeni tokom ratnih razaranja. Priča nije usredsređena u potpunosti na istoriju i njene lidere, poput Hitlera, Musolinija i Čerčila, već se bavi uticajem rata na obične ljude koji nisu znali šta će se dogoditi. Kada je Britanija objavila rat Nemačkoj, Englezi su se neko vreme pravili kao da je sve u najboljem redu. U početku su ga zvali “telefonski rat”, a onda je situacija postala mnogo ozbiljnija. Mislim da je Piter uspeo sjajno da umota realne priče u melodramu, koju krase srceparajuće ljubavne veze, i podari nam odličnu seriju.

Čini se da bi i Doglasu mogla da se dogodi romansa?

– Njegova ćerka Lois izlazi sa mladićem srednje klase zvanim Hari. Preko njih dvoje on upoznaje Harijevu majku Robinu. Kao i Doglas, ona je udovica, ali živi u velikoj kući i ima mnogo novca, dok je on kondukter iz radničke klase i bez prebijene pare. Politička shvatanja im se potpuno razlikuju. Ona je poklonik Osvalda Moslija (lidera Britanske unije fašista, poznate kao “crne košulje”). Ali kako im se životni putevi polako stapaju, njih dvoje će tokom vremena izgraditi odnos na kompromisnim rešenjima. Shvatiće da imaju mnogo toga zajedničkog nego što su mogli da pretpostave. Ne znam šta će nam doneti nova sezona, ali voleo bih da ih vidim zajedno.

Pamti li vaša porodica ratne priče?

– Moj deda je bio mornar u Kraljevskoj mornarici i veći deo Drugog svetskog rata proveo je u Murmansku, gradu na krajnjem severozapadu evropskog dela Rusije. Služio je u arktičkim uslovima, čuvam fotografije broda na kojem je bio. Po dolasku kući, bio je psihički uzdrman, zbog čega se odao alkoholu. Godinama nije video sina, odnosno mog oca. Kada se vratio iz rata, moj otac je imao tri ili četiri godine. Bile su to strašne godine za moju babu, koja je sama morala da se stara o sinu. Moj ujak, koji je takođe bio u ratu, imao je kratere na licu od šrapnela.

Koliko je teško glumiti lik sa posttraumatskim poremećajem?

– To se može dogoditi bilo kome. Pretpostavljam da ga je većina vojnika imala. Posle Folkladskog rata mnogi vojnici su izvršili samoubistvo zbog jezivih scena koje su ih proganjale. Sećam se, kada sam snimao seriju „Šarp“ o vojnicima koji su se vraćali iz Napoleonskih ratova, imali smo na setu veterane iz Folklanda koji su izgubili ruke i noge. Ipak, bili su ljubazni da razgovaraju sa nama o svom iskustvu. I nije toliko strašno izgubiti ud koliko je bitno sačuvati bistru glavu. Na osnovu tih svedočanstava pripremao sam se i za ulogu Doglasa.

MENJA ŽENE KAO ČARAPE!

Bin se čak pet puta ženio! Prvo se venčao 1981. sa Debrom Džejms, a razveo se kada je upisao Кraljevsku akademiju dramskih umetnosti. Sa glumicom Melani Hil bio je u braku od 1990. do 1997. U novembru 1997. ženi se glumicom Abigejl Кratenden, ali se razvodi 2000. Iz braka sa Melani ima dve, dok sa Abigejl ima jednu ćerku. Sa Georginom Satklif stupio je pred oltar 2008, ali i ovaj brak je trajao svega tri godine. Sa Ešli Mur stao je na ludi kamen pre dve godine.

U slobodno vreme čita knjige i sluša muziku. Direktor je fudbalskog kluba Šefild junajted za koji navija od detinjstva. Sarađivao je sa tri glumca koji su glumili Džejms Bonda: sa Timotijem Daltonom (Skarlet), sa Danijelom Кrejgom (Šarpov orao) i sa Pirsom Brosnanom (Zlatno Oko). Pojavio se u Mobijevom video-spotu We Are All Made of Stars.

Continue Reading
Advertisement