Connect with us

FILM

Gledali smo PROFESORI DILERI: Otkačeno, blesavo NEPONOVLJIVO – SAVRŠENO!

Published

on

Kad god se umorimo od blokbastera, holivudskih klišea i rimejkova čiji su glavni junaci davno bili zreli za penziju (da ih ne turamo pre vremena pod zemlju), spas najrađe potražimo u kinematografiji koja nas nikada nije razočarala. Bilo da je reč o komediji, trileru ili misteriji. Naravno, reč je o španskom filmu koji nas ni ove zime nije izneverio. Tako nas je Dexin film prvih ledenih decembarskih dana do suza zagrejao sjajnom komedijom Profesori dileri. Ukratko, ako se pronalazite u bilo kojoj od sledećih kategorija – stid, moral, principi – ovo nije film za vas. Ili, možda baš zbog toga JESTE!

Svakome od nas treba kvalitetna lekcija o tome kako u preventivne svrhe opustiti „uzice“ kojima sami sebe vodamo kroz svakodnevnicu i u inat svima koji nas mame rajem, a nude samo pakao, za promenu, preći granicu i rizikovati. Tek da se izletom na mračnu stranu podsetimo da cenimo ono dobro što imamo.  Film Karlosa Terona, koji osim kao reditelj Profesore dilere potpisuje i kao scenarista uspeo je da nam to dočara u svakom pogledu. Da vas lažemo da nismo očekivali sve što smo dobili od ovog filma, a to je pre svega, mnogo smeha i pozitivne energije, pregršt obožavane španske lucidnosti – od neverovatnih situacija u kojima se zatiču naši junaci, nekada uglađeni profesori hemije, ekonomije i filologije, a sada glavni narko dileri u gradu, preko same ideje za film do neizbežnih momenata koji nam redovno stižu u španskim hitovima (bez ženskih grudi, muškog polnog organa i stražnjice nema španskog filma), to ne bi bio red. Jer svemu čemu smo se nadali, to smo i dobili. U stvari po to smo i došli.

To što kod Španaca možete naći, nikome ne bi palo na pamet. Verovatno, zbog te odvažnosti u pristupu, bez dvostrukih aršina kojima se nastoji ugoditi onima nešto osetljivijeg želuca, španski film već decenijama važi za jednu od tri najbolje filmske škole u svetu.

Da sažmemo, tri pajtaša sa studija 10 godina kasnije i dalje su na okupu, otprilike istog finansijskog statusa kao i tokom studiranja. Profesije profesora koje su odabrali, ispostavilo se, bile su velike greške koje će im svakako doneti prazne stomake, a verovatno i smrt od gladi ne preduzmu li nešto. Kolege se udružuju u suludoj misiji preprodavanja droge nastale u njhovoj „kuhinji“. Po ugledu na njihovog idola Voltera Vajta (Čista hemija), ali sa mnogo manje iskustva uz brojne početničke greške, ali i dosta sreće kreću u realizaciju svoje misije i okupljaju fatalnu ekipu gubitnika koji preko noći ostvaruju svoje snove i pobeđuju strahove ponosno pokazujući srednji prst svima koji su ih kinjili, omalovažavali i činili nessrećnim.

Tu negde skrivenaizmeđu epruveta, gorionika, tabletica, klinaca željnih insstant ssreće i matorih ljigavih šefova podzemlja krije se i vredna poruka filma da ne treba ostati u senci onih čije je gorivo moć, već da treba stisnuti petlju i ukrasti malo tog goriva kako biste sami ostvarili svoje snove. Jer kako ćete znati za šta ste sposobni, ako nikada to ne probate da otkrijete. PS. Ne nagovaramo vas da se otisnete u opasne vode  proizvodnje i distribucije narkotika. Biće dovoljno da povremeno „iskočite“ iz šablona ne biste li i sebe i nas uverili da ste još živi. To nam poručuju i Profesori dileri, zato trk u bioskope i ne propustite najbolji komediju na velikom platnu ove zime.

Continue Reading
Advertisement