Postoji onaj stari štos sa Berom Grilsom – da on
u Srbiji ne bi ni mogao da snimi epizode svojih čuvenih i voljenih emisija.
Kako bi ostao gladan kada bi ga na svakom ćošku neko nutkao hranom, kako bi
morao da se snalazi kada bi ga dočekalo čuveno srpsko gostoprimstvo? Ali, pred
novu sezonu emisije “U divljini sa Berom Grilsom”, koja startuje u nedelju 19.
januara u 22 časa na kanalu Nacionalna geografija, čuveni avanturista u
ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik otkriva da ovakav scenario ipak nije
nezamisliv.
“Prirodne lepote vaše zemlje su spektakularne.
Obično kada biramo lokacije za snimanje odlučujemo se za one koje mogu da nam
ponude raznolikost, a Srbija nudi pun paket – planine, reke, šume, bogatu
prirodu i neverovatnu divljinu. Još kad bi Novak Đoković, koga mnogo cenim i
čiji sam veliki obožavalac, pristao da mi bude gost u nekoj od narednih sezona,
sasvim sigurno bismo došli da snimamo u Srbiji – otkriva nam legendarno TV
lice, bivši marinac, otac tri sina i ponosni Britanac.
“Novak je snažan uzor i voleo bih da čujem
njegovu priču o ljubavi prema Srbiji”, ističe Grils, podsećajući da su gosti u
njegovoj emisiji upravo ljudi poput Đokovića. Kako on to kaže – oni koji svojim
životom, delima, ali i snažnom voljom i pozitivnom energijom motivišu i
inspirišu. Tako se, uz mnoge holivudske zvezde, pre dve godine u Berovoj
emisiji našao i Đokovićev večiti rival, švajcarski teniser Rodžer Federer sa
kojim je Grils osvajao Alpe, odigrao, kako on to naziva, “epsku partiju
pingponga”, i koga je naterao da pojede riblje oko, naravno, puno proteina i
bogat izvor energije neophodne za preživljavanje.
Federer je tada izjavio da mu je to bilo jedno od
najstrašnijih iskustava u životu, daleko strašnije od bilo koje partije tenisa,
pa čak i kada mu je Đoković sa druge strane mreže, a mi se pitamo kakva
iskustva bi Nole podelio sa Grilsom. Preživljavanje u Nacionalnom parku Tara,
osvajanje vrhova Stare i Suve planine, otkrivanje lepota istočne i jugoistočne
Srbije, naših klisura i kanjona, možda bi se odigralo neko kolo na Kopaoniku
ili na obalama Vlasinskog jezera, a sigurni smo da bi Novak bio sjajan i
inspirativan domaćin ekipi Bera Grilsa u Srbiji. A kako bi se snašao sa
izazovima koji ga očekuju?
“‘U divljini sa Berom Grilsom’ je šou bez
granica. Proživljavamo veoma intenzivna iskustva okruženi pravom divljinom –
šumama, pustinjama, izgubljeni u planinana, prepušteni sebi u negostoljubivim
klisurama. Naši gosti najčešće nemaju nikakvo prethodno slično iskustvo. Sa
nama ne prolaze nikakav trening. Jednostavno ih iz helikoptera gurnemo u
divljinu i u preživljavanje. Zbog toga imam snažno poštovanje za svakoga od njih,
jer sa njima proživljavam njihovu nervozu, neprospavane noći dok se pripremamo
za prvi dan snimanja, a zatim i sav taj adrenalin koji nas prati na svakom
koraku tokom naredna dva dana”, poručuje Grils i dodaje da se za goste uvek
biraju oni ljudi koji žele da prožive takvo nesvakidašnje iskustvo i koji su
spremni da na tom putovanju gledaocima, ali i sebi otkriju neko svoje novo
lice. Da se suoče sa svojim granicama i strahovima, i da ih pobede.
“To su ljudi poput Đokovića, koji su u potpunosti
ostvareni u svojim karijerama. Oni to ne rade zbog novca ili slave, jer toga
imaju napretek. Jednostavno, žele da uz mene prožive avanturu koja u njima budi
one primarne instinkte za preživljavanjem i zaštitom svojih najbližih, koji su
duboko skriveni u svima nama”, ističe čuveno TV lice, i priznaje da i posle 13
serijala na različite teme o preživljavanju u divljini ovaj posao za njega još
nosi izazove.
“Pre svega, to ne doživljavam kao posao, već kao
život. Odmalena sam uz oca koji je bio vojnik i planinar naučio da živim sa
divljinom. Kasnije sam sa tim nastavio i kao marinac, a evo već skoro dve
decenije to radim i na televiziji. I uživam u tome. Ipak, postoji velika
odgovornost za one koji su sa mnom na terenu. Ja jesam voditelj i domaćin
emisije, ali sam istovremeno i učitelj, trener, neko ko brine o njihovom
životu, nutricionista, pa na kraju i psiholog. Ljudi svoje srce i dušu najviše
otvaraju u trenucima kada su suočeni sa svom surovošću života. Koliko god oni
tada učili o svojim granicama, i ja kroz njihova iskustva mnogo toga otkrivam o
sebi. Zbog svega toga volim ovu emisiju”, poručuje Grils.
Naravno, razgovor o novoj sezoni emisije ne bi
bio kompletan kada ga ne bismo pitali koja nam je “ukusna” iznenađenja
pripremio od 19. januara, svake nedelje u 22.00, a on nam otkriva da je uz
klasičan meni sastavljen od crva, zmija, pacova i škorpija, američkog glumca
Armija Hamera naterao da pije kozje mleko direktno iz vimena koze, dok je sa
zvezdom Marvelovih “Osvetnika” Dejvidom Bautistom ostvario svoj davnašnji san –
mokraćom je upalio logorsku vatru. Kako su to izveli, ne možemo ni da
zamislimo, ali zato ćemo obavezno pogledati, i to u šestoj epizodi sezone koja
počinje da se emituje za samo nekoliko dana.