HIT! PAD SMEDEREVA u NETFLIXOVOJ seriji!

Netflix je objavio trejler za svoju novu seriju na turskom jeziku koja će se zvati “Postanak carstava: Otomani” (“Rise of Empires: Ottoman”), a baviće se, kako sam naslov kaže, nastankom Otomanske imperije.

U centru radnje naći će se ratni pohodi i vladavina sultana Mehmeda II Osvajača, koja je trajala od 1451. do 1481. godine, a koga istorija najpre pamti kao vojskovođu koji je osvojio Konstantinopolj i porazio poslednjeg vizantijskog cara.

Mehmedova maćeha, koja ga je odgajila i obrazovala bila je sultanija Mara, ćerka Đurađa Brankovića. Mara ga je budućeg sultana naučila srpski jezik. No njene diplomatske veštine više nisu mogle da sačuvaju rodnu zemlju.

Za vreme Mehmedove vladavine Srbija je konačno pala pod tursku vlast, kojoj je od Kosovske bitke još koliko-toliko odolevala. Ovaj istorijski trenutak vrlo lako bi se mogao naći u samoj seriji. I zaista u jednom trenu vidimo zidine koje prekrivaju barjaci sa ocilima, čime se radnja možda smešta u srednjovekovno Smederevo, čijim je padom 1459. godine naša zemlja i zvanično pokorena.

Serija će na Netflixu početi da se emituje 24. januara.