Connect with us

NE PROPUSTITE

EKSKLUZIVNO! PARAZIT na RTS 1 uoči dodele OSKARA 2020!

Published

on

Gledaoci RTS-a imaće ekskluzivnu priliku da pogledaju prošogodišnji hit film Parazit (Parasite, 2019), koji je nominovan u čak 6 kategorija zanajprestižniju filmsku nagradu – Oskar, a prethodno je dobio Zlatnu palmu i Zlatni globus.

Ovaj južnokorejski film ući će u istoriju kao prvi film iz ove države koji je nominovan za Oskara za najbolji film i najbolji internacionalni film.

Parazit će biti na programu u nedelju, 09. februara na Prvom programu RTS-a u 22.20h. A potom u 02.00h sledi prenos ceremonije ovogodišnje dodele Oskara. Skraćenu verziju ceremonije moći ćete da pogledate u ponedeljak, 10. februara, na Drugom programu RTS-a, u 20.00h.

Crna komedija smeštena u savremeno doba Južne Koreje ispituje ogromne klasne razlike sugrađana Seula i bez mnogo napora premešta sam tok priče iz komičnih scena ka napetom trileru, živo prikazujući trenutke očaja trenutnog kapitalizma.

Radnja filma prati porodicu Kim koja živi u sirotinjskom podrumskom stanu u Seulu. Majka, otac i dvoje odrasle dece nemaju posao i snalaze se kako znaju. Rade jednokratne posliće, račune ne plaćaju, pa su im telefoni isključeni, jure besplatni vajfaj komšija, a prozor im gleda na uličicu u kojoj uriniraju pijanci. Kada sin Ki-woo dobije priliku da daje časove engleskog ćerki bogataške porodice Park, oni veoma lukavo jedan po jedan, uz pomoć spletki, dolaze do različitih poslova kod Parkovih. Gospodin i gospođa Park su japiji i zadovoljni su angažmanom Ki-wooa i njegove porodice iako ne znaju da su oni u krvnom srodstvu.

Prvi deo filma je maestralna igra crnohumornih smicalica i spletki, da bi drugi deo poprimio mračniju atmosferu i radnju čiji humor ostavlja gorak ukus. Parkovi odlaze na kampovanje, a siromašna porodica rešava da ostane u njihovoj luksuznoj vili i pretvara se da živi kao sav bogati svet. Dok se pijani zabavljaju usred oluje, na vrata im zvoni bivša kućna pomoćnica i u tom trenutku priča kreće u drugom pravcu…

Film Parazit piše istoriju. Naime, u pitanju je prvi južnokorejski film koji je nominovan za Oskara za najbolji film i najbolji internacionalni film. Pored ovih kategorija, Bong Džun-Ho je nominovan za najboljeg režisera, kao i najboljeg scenaristu. Parazit se takođe takmiči i za najbolju scenografiju i montažu.

Dobitnik je Zlatnog globusa za najbolji film van engleskog govornog područja, kao i Zlatne palme na 72. filmskom festivalu u Kanu.

Uloge: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo…

Režija: Bong Džon Ho

Continue Reading
Advertisement