Connect with us

TV

KORONA bindž: TOP 9 Najboljih postapokaliptičnih serija koje nas uče KAKO PREŽIVETI!

Published

on

Trenutno proživljavamo smak sveta uživo, merama preventive bombarduju nas sa svih strana, a nama se čini da nije na odmet podsetiti se ni odličnih TV serija koje su se bavile tematikom apokalipse, makar da bi se „pokupio“ neki savet za to – kako preživeti. Svesni smo da je takvih serija prethodnih godina bilo mnogo, i da su one po pravilu bile među najpopularnijima. A evo onih najboljih koje su privukle našu pažnju.

1. Okružen mrtvima

Ako ste nekim slučajem prethodnih 10 godina živeli ispod kamena, da vas upoznamo – ovo je najpopularnija serija 21. veka koja trenutno „gazi“ 10. sezonu. Pre cirka 10 godina kada smo se upoznali sa glavnim likom (koji više nije u seriji) Endrjuom Linkolnom (Rik Grajms) zatekli smo ga kako se budi u bolnici u svetu opustošenom virusom koji je sve zaražene pretvorio u zombije. Boreći se sa takozvanim „Hodačima“, ali i sa preživelima koji su podjednako opasni Rik traga za sinom i polako se prilagođava novom svetu.

2. Daybreak

Netflix je ovom serijalu dao fore tačno za jednu sezonu. Međutim, iako je Daybreak brzo ukinut, kao sasvim solidan materijal za postapokaliptični bindž uvek može da posluži. Zato vas vodimo u blisku budućnost gde u kalifornijskom gradiću Glendejlu upoznajemo šačicu tinejdžera osuđenih na borbu protiv opasnosti sveta u kom je nuklearna eksplozija sve starije osobe pretvorio u zombije. Konkurencija su im i ostale grupe tinejdžera koje su zavele potpunu anarhiju. Sedamnaestogodišnji Džoš Viler (Kolin Ford) predvodi svoje drugare istovremeno tragajući za svojom devojkom.

https://www.youtube.com/watch?v=2P9U41e75tE

3. The Last Ship

Ako tragamo za serijom koja je najbliža trenutnoj situaciji u svetu, onda bi to možda bio baš The Last Ship. Za razliku od ostalih sličnih projekata, ovde tema nisu zombiji, već upravo pandemija virusa koja je zbrisala 80 odsto svetske populacije. Sve se dogodilo tokom misije bojnog broda Nejtan Džejms koji se nakon izolacije vraća u potpuno promenjeni svet. Serija ima iznenađujuće mnogo sezona, ali kvalitetom pažnju drže prve četiri, dok se kasnije sasvim očekivano radnja razvodnjava, ali je gledljiva.

4. The 100

Stotina je serija koju smo imali priliku da gledamo i na FOX-u, mada je originalno producirana i emitovana na kanalu CW, poznatom po velikom broju popularnih tinejdž projekata.  E, pa Stotina, koliko god naivna i mladalačka bila, uspela je da opstane neverovatnih 7 sezona (priprema se veliko finale) i razvije mitologiju i koja se može videti još samo u serijama kao što su “Okružen mrtvima” ili “Igra prestola”. Radnja nas vodi na Zemlju 97 godina nakon apokalipse kada je na planetu sa spasilačkog svemirskog broda poslata ekipa od stotinu tinejdžera sa misijom da provere da li je život “tamo dole” postao ponovo moguć. Ono što će otkriti na planeti sve će ih iznenaditi i povesti na uzbudljivo putovanje koje će u šestoj sezoni završiti uništenjem Zemlje i odlaskom na novu planetu. A šta će se dogoditi dalje, otkrićemo uskoro.

5. 12 Monkeys

Retko kvalitetna serija SyFy produkcije vodi nas u uzbudljivo naučno-fantastičnu, ljubavnu akcionu avanturu Džejmsa Kola (Aaron Stanford) koja se iz 2043. godine vraža u 2015. ne bi zaustavila stvaranje virusa koji je izazvao smak sveta. Na svom putovanju neočekivano pronalazi i virologa Dr. Cassie Railly (Amanda Schull) u koju se naravno i zaljubljuje. Ukratko, u jednom paketu dobijate sve – sajfaj avanturu, smrt i ljubav. Može li bolje?

6. ZOO

Istina, ova serija deluje malo naivno, ali sagledaju li se činjenice ozbiljno je upozorenje za jedan od mogućih scenarija koji bi nas mogli zadesiti. Džejms Volk kao doktor Džekson Oz suočen je sa pandemijom virusa koji je životinje okrenuo protiv ljudi. Neobjašnjivi napadi imaju veoma jasnu logiku koja vodi ka uništenju ljudskog roda, a izlečenje sveta najveći je izazov sa kojim Džekson mora da se izbori.

7. Kiša

Jedna od novijih serija danske produkcije koja nas vodi u svet u koji je smrt donela kiša posipajući stanovništvo smrtonosnim virusom. Brat i sestra provode šest godina u bunkeru ne znajućišta ih očekuje napolju. Kada usled otkazivanja sistema bivaju prinuđeni da napuste sklonište otpočinje njihova prava borba na život i smrt. Iz epizode u epizodu, priča ih vodi ka severu i Skandinaviji gde ih čeka karantinska zona i njihov otac, koji je, gle čuda – živ i odgovoran za smak sveta.

8. Containment

Još jedan jednosezonac vredan gledanja na našoj listi. Svet je pogođen pandemijom, većina ljudi umire, a serija prati preživljavanje u karantninu u Atlanti. Ako bi trebalo navesti zašto je značajno pogledati ovu seriju odgovor bi glasio – zato što nas uči jednoj veoma važnoj lekciji koju trenutno savladavamo, a to je držanje socijalne distance.

9. Soj

Reč je o jednoj od kultnih serija koju već godinama gledamo na FOX kanalu. Soj prati uzdizanje rase vampira koja postaje ozbiljna pretnja čovečanstvu.Radnja se odvija u Njujorku, a nasilje i šokantni zapleti koji “lede krv u žilama” predočavajući nam kako bi izgledao svet da njime vladaju krvopije, ozbiljan je kec u rukavu ove serije. Iako iskreno nije među nama omiljnim serijama, Soju se mora odati dužno priznanje u pogledu ozbiljne i skupe produkcije koja je učinila da serija ima ozbiljan fandom zahvaljujući kom i dalje dobija zeleno svetlo za nove sezone.

Advertisement