Connect with us

TV

Serijal „Tajne službe Srbije“ na RTS 2 od 20.00 – OTVARANJE dokumenata BEZBEDNOSNIH agencija

Published

on

Centralna tema dokumentarno-igrane serije “Tajne službe Srbije” (RTS 2, 20.00) su službe bezbednosti, tačnije – kako su nastale, kako su se razvijale i kakvu su ulogu imale u nekim prelomnim istorijskim trenucima. Obuhvataju period od vremena Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, kada nisu postojali specijalizovani organi koji su se bavili bezbednosnom problematikom do kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Pročitajte još Srpski junaci srednjeg veka 2, epizoda 2 – CAR UROŠ! (Petak, 9. oktobar, RTS 2, 20.05)

Serija je zasnovana na originalnim dokumentima iz arhiva Jugoslavije, Srbije, grada Beograda, vojnog arhiva, kao i arhiva službi bezbednosti. Autentičnost i poseban kvalitet daju sagovornici, ne samo iz Srbije, nego i iz drugih bivših jugoslovenskih republika. Saznanja i svedočenja iznose bivši šefovi civilnih i vojnih službi, istoričari, kao i eksperti ove oblasti i druge poznate ličnosti.

Autor scenarija je general Svetko Kovač, koji je bio direktor Vojnobezbednosne agencije od 2004. do 2014. godine i objavio je nekoliko knjiga iz bezbednosne problematike. Režiser je Ivica Vidanović, a producentkinja Danka Milošević po čijoj ideji je rađena i realizovana. Narator je Tihomir Stanić, a u serijalu igraju Aleksandar Srećković Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Vujić Vujke, Andrej Šepetovski i mnogi drugi. Igrani delovi serije verno prikazuju pojedine segmente značajnih istorijskih i bezbednosnih događaja.

U seriji se u okviru dokumentarnih i igranih delova iznose interesantni detalji koji se odnose na pripremu i ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i Aleksandra Karađorđevića, a u kasnijem periodu službi bezbednosti Kraljevine Jugoslavije i najvažnije akcije koje je ova služba imala u suprotstavljanju ustaškom pokretu i stranim obaveštajnim službama. Posebno je interesantan period pred Drugi svetski rat i sukobi nemačkih, britanskih i drugih službi na prostoru Jugoslavije, a kasnije u toku rata stvaranje službi bezbednosti u četničkom i partizanskom pokretu.

Pročitajte još OKTOBAR garantuje dobre filmove na FOX MOVIES: Od “Sudnjeg dana” do “Armagedona”

Posleratni period obrađuje jednu od najuspešnijih akcija službi bezbednosti nove Jugoslavije, operaciju „Gvardijan“ u okviru koje je uhapšen veliki broj ustaških terorista. Obrađene su i najvažnije akcije iz perioda Informbiroa, Brionski plenum, rad službi u suprotstavljanju delatnosti jugoslovenske emigracije i druge akcije iz tog perioda sve do početka građanskog rata u Jugoslaviji. Kroz seriju je prikazana i uloga nekih žena koje su se našle u vrtlogu sukoba službi.

Foto PROMO

Continue Reading
Advertisement