Connect with us

Domaće serije

Evo KOJA demonska sila se krije iza rituala CRNA SVADBA! Jedna reč je KLJUČ SVEGA!

Crna svadba stiže na RTS 1 na DAN DUHOVA! Slučajno ili NE?

Published

on

U subotu 30. oktobra na Prvom programu RTS-a od 20.05 emituje se prva od deset epizoda serije Crna svadba čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić. Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća „Firefly“ i Telekom Srbije. Premijera nas očekuje samo dan pre čuvenog praznika NOĆ VEŠTICA!

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora.

Crna svadba 1. epizoda

Prva epizoda „Crne svadbe“ počinje u malom selu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, gastarbajter i stanovnik sela, pokušava da pronađe mir sa nevenčanom suprugom i njenom majkom.

Jednoga dana iznenada, Mitar uzima staru pušku sakrivenu u dvorištu i  njime nasumično počinje da ubija komšije u selu. Nakon što ubije jedanaestoro ljudi, kao taoca uzima lokalnu konobaricu.

Petar, inspektor za krizne situacije u Bezbednosnoj agenciji, vodi samački život koji u slobodno vreme ispunjava alkoholom. Agencija poziva Petra kao pregovarača u selu, kako bi oslobodio konobaricu i prekinuo krvavi pir… On se zainteresovao za slučaj zbog toga što ovaj masakr i smrt njegovog sina povezuje jedna zajednička stvar. Naime, Mitar je pre nego što je pucao u sebe, izgovorio reč katabaza, istu onu koju je rekao i njegov pokojni sin pre nego što je izvršio samoubistvo.

O čemu je reč? Šta znači katabaza? I na koji način ona povezuje nepoznatog seljana iz Negotinske krajine i sina beogradskog inspektora.

Uloge tumače: Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović, Ljiljana Blagojević, Predrag Bjelac, Strahinja Blažić, Mlađan Crkvenjaš, Igor Benčina… i drugi.

Urednik serije za RTS: Marko Novaković

Kreatori serije: Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić

Reditelj: Nemanja Ćipranić

Scenarista: Strahinja Madžarević

Direktor fotografije: Igor Marović

Scenograf: Kiril Spasevski

Kostimografkinja: Kristina Kostić

Kompozitori: Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević

Dizajner zvuka: Miloš Ivanić

Montažer: Nenad Pirnat

Producenti: Ivana Miković i Miodrag Stevanović

 

BONUS VIDEO Upoznajte glavne likove serije CRNA SVADBA

ZABRANJENO SVAKO KOPIRANJE TEKSTA

Foto Printscreen

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

 

 

Advertisement