Connect with us

Serije

“Zona usijanja: Antraks”: Nova hit serija od 5. decembra na kanalu National Geographic (VIDEO)

Serija „Zona usijanja: Antraks“ rađena je po istinitim događajima

Published

on

Nakon što su kobnog 11. septembra 2001. američku, ali i svetsku javnost uzdrmale neverovatne scene rušenja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, usled do tada nezapamćenog terorističkog napada, usledila je nova tragedija. Anonimni napadač poslao je pisma puna antraksa na adrese velikog broja stanovnika SAD, usmrtivši tom prilikom petoro ljudi. Druga sezona antologijske serije “Zona usijanja: Antraks”, koja premijerno počinje da se emituje na kanalu Nacionalna geografija, od 5. decembra (nedeljom od 22.00, po dve epizode), vodi nas na početak 21. veka, istražujući motive i posledice ovog monstruoznog čina.

U šestodelnoj drami zasnovanoj na činjenicama i stvarnim događajima, zvezda serijala “Izgubljeni”, “Havaji 5-0” i “Novi Amesterdam”, glumac Daniel Dae Kim, dočaraće nam lik specijalnog agenta Metjua Rajkera koji je odigrao ključnu ulogu u “lovu” na osumnjičenog za ovaj napad.

Zanimljivo je da su producenti ove serije u liku Rajkera objedinili rad svih agenata angažovanih na ovom slučaju. Kako se na kraju ispostavilo, pisma je poslao doktor Brus Ajvins (Toni Goldvin), mikrobiolog u vojnoj laboratoriji u Fort Detriku, u državi Merilend, gde se antraks ispitivao za potrebe kreiranja biološkog oružja.

“Zona usijanja: Antraks”: Kako je sve počelo

Ajvins je smrtonosne pošiljke slao na adrese uticajnih političara, medisjkih kuća i važnih poslovnih ljudi. Od ukupno 22 inficirane osobe, petoro ljudi je preminulo. Prvi dokaz o bioterorističkom napadu pojavio se 3. oktobra 2001. godine. Tokom narednih sedam godina, istražitelji radne grupe Amerithrax Task Force utrošili su više od 600.000 radnih sati, a obavljeno je skoro 10.000 razgovora sa svedocima na šest kontinenata. Istraga je obuhvatila 6000 predmeta potencijalnih dokaza, uz izdavanje 5.750 sudskih poziva i prikupljanje 5.730 ekoloških uzoroka sa 60 lokacija. Iako je broj žrtava napada antraksom bio relativno mali u kombinaciji sa prethodnim terorističkim napadom u Njujorku, imao je dalekosežne posledice na izazivanje globalne panike i straha od terorizma koja traje do danas.

– Prilika da u seriji “Zona usijanja: Antraks” dočaram agenta Rajkera višestruka je privilegija za mene. Između ostalog i zbog toga što je ovo moja prva glavna rola za 31. godinu karijere. Sa druge strane, ovo je jedan od najvažnijih datuma u modernoj američkoj istoriji koji je naše društvo promenio iz korena. Sa strahovima iz te 2001, Amerika živi i danas – poručio je Daniel Dae Kim.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto © 2021 20th Television

Advertisement