Connect with us

Emisije

Dokumentarac AZF: EKSPLOZIJA U FRANCUSKOJ FABRICI na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

U četvrtak, 20. januara, od 22.00

Published

on

AFZ-Eksplozija-u-francuskoj-fabrici

U petak, 21. septembra, 2001. godine, u 10.17, Francusku je zadesila tragedija koja u ovoj zemlji nije zabeležena od Drugog svetskog rata. U fabrici AZF u Tuluzu, eksplodiralo je skladište sa približno 300 tona amonijum-nitrata. U eksploziji je poginula 31 osoba, a na hiljade ljudi je povređeno. U jednočasovnom dokumentarnom specijalu AFZ: Eksplozija u francuskoj fabrici”, koji se na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC emituje u četvrtak 20. januara od 22.00, videćemo snimke i intervjue koji ranije nisu emitovani.

Dve decenije kasnije dokumentarac vodi gledaoce kroz svaki trenutak ove nesreće – iz minuta u minut. U eksploziji koja je imala snagu zemljotresa jačine 3.4 stepena po Rihterovoj skali potpuno je uništena cela fabrika. Uspaničeni građani Tuluza bili su uvereni da je njihov grad meta terorističkog napada, budući da se nesreća dogodila samo 10 dana nakon rušenja kula Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, 11. septembra.

Ipak, činjenice su pokazale da su za eksploziju krivi nemar i zapostavljanje bezbednosnih procedura od strane uprave fabrike. Ta ista uprava ove optužbe je porekla deceniju i po kasnije, nakon što je sud doneo pravosnažnu presudu i bivšeg direktora kaznio sa 45.000 evra i 15 meseci zatvora. Kompanija u čijem je vlasništvu tada bila fabrika AFZ kažnjena je sa 225.000 evra. Pravna bitka još traje.

BONUS VIDEO MEKDONALD I DODS (McDonald&Dodds) Nova krimi-drama stiže na FOX CRIME

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

NATIONAL GEOGRAPHIC

Advertisement