Connect with us

Emisije

KOLOSALNE MAŠINE na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

Od 4. marta, četvrtkom u 22.00

Published

on

Kolosalne-masine

Mada ih je čovek stvorio, ljudski život bez njih bio bi nezamisliv. “Kolosalne mašine” svuda su oko nas, a od 4. marta stižu i na kanal NATIONAL GEOGRAPHIC, i to četvrtkom od 22.00. U šestodelnom dokumentarcu iz 2021. ove gigante uz pomoć savremene tehnologije razložićemo do najsitnijeg šrafa izučavajući njihove nacrte, dizajn i mehanizme pomoću kojih funkcionišu.

U svakoj epizodi serijal se bavi sa četiri mašine nastojeći da obuhvati svaku oblast u kojoj su ovi kolosi našli svoju primenu. Od svemira do najdubljih rudarskih tunela proučavamo šta sve mogu da urade, kao i ono zahvaljujući čemu su u stanju za takve poduhvate – njihovu mehaniku i materijale od kojih su sazdane. Uz pomoć iskusnih inženjera otkrićemo i kako izgleda postupak proizvodnje kolosalnih mašina od prvog zavrtnja do trenutka kada se svi delovi spoje, a stroj počne sa radom.

Bilo da je reč o masivnom satelitu poznatijem kao Međunarodna svemirska stanica, koji već dve decenije juri oko Zemlje brzinom od 27.600 km na sat, ili najvećem kopnenom vozilu na svetu – bageru 293, koji može da prenese 240.000 kubnih metara zemlje svakog dana, ono što povezuje sve velike mašine jeste – inovacija. Ona je uvek bila ta koja je podsticala na izgradnju većih, bržih, dužih i snažnijih vozila u odnosu na sva do sada postojeća.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement