Connect with us

Emisije

EVROVIZIJA 2022: ŠOK! Konstrakta IPAK POBEDILA? Evo i ZAŠTO!

Ukrajinski glasovi pod znakom pitanja?

Published

on

Evrovizija 2022

Evrovizija 2022. završena je očekivanom pobedom predstavnika Ukrajine. Orkestar Kaluš sa pesmom Stefanija nije oduševio gledaoce poput nekih ranijih ukrajinskih predstavnika među kojima možemo navesti Ruslanu, Verušku, Ani Lorak ili prošlogodišnju atrakciju bend Go_A čija je pesma „Šum“ bila možda i najveći hit Evrovizije 2021.

Mnogi smatraju da je politika odnela pobedu, a da je deo ovogodišnjih manipulacija i igrica iza kulisa bio i visok plasman Velike Britanije. Naime, postoje teorije da je pevač ove zemlje blagonaklonost žirija osvojio „glasanjem po direktivi“, kako bi se Britanci ponovo zainteresovali za Eurosong, s obzirom na to da je gledanost ovog takmičenja na Ostrvu tokom poslednjih godina drastično opala.

Kako god, bez zagledanja u tuđe dvorište važno je šta smo mi uradili u svom. A prošli smo sasvim pristojno. Peta pozicija za našu umetnicu Anu Đurić Konstraktu i njen odličan tim, iz kog ove godine ne smemo izostaviti ni ekipu RTS-a koja je zaista vodila računa o svakom detalju, pa čak i uključenju Dragane Kosjerine, pokazavši možda i veći stepen organizacije od samog domaćina ovogodišnje Evrovizije.

Dobar prijem Konstrakte i njene pesme možda je i važniji od plasmana. Dodaju li se tome mnogobrojna priznanja koja je Konstrakta osvojila, uključujući i ono zvanično evrovizijsko za najbolji umetnički nastup, može se samo reći da je Srbija nekrunisani pobednik Evrovizije 2022.

Ako bismo išli do detalja, pa razmatrali i rezultate glasanja, došli bismo i do toga da je prema glasovima publike Srbija možda i ispred Ukrajine.

Iako je Kaluš osvojio neverovatnih 400 i kusur poena publike, zaboravljamo na jedan važan detalj koji je mogao značajno uticati na takav rezultat.

Nesrećnim slučajem, više od 4 miliona Ukrajinaca iseljeno je tokom proteklih meseci usled rata iz njihove domovine. Međutim, to je 4 miliona ljudi koji su se našli u tuđim zemljama sa mogućnošću da za svog predstavnika nesmetano glasaju sa mreža mobilnih operatera tih zemalja, što je verovatno većina njih i učinila.

Srbija je svakako moralni pobednik Evrovizije 2022. jer je Konstraktina pesma kao i učešće naše delegacije bilo i ostalo iznad politike i međunarodnih manipulacija, noseći u svet važnu poruku o krizi mentalnog zdravlja u koju je čovek zapao zahvaljujući svemu što nam život u modernoj eri nameće.

Za svet je, ipak, mnogo važnije bilo i ostalo to da se sa evrovizijske scene pošalju nedvosmislene poruke i pretnje, a naše društvo još više razjedini.

U takvoj atmosferi, naša Konstrakta, po završetku najvećeg muzičkog šoua poslala je savim prikladnu poruku i oprostila se od fanova na sebi svojstveni način – dostojanstveno i duhovito.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @konstrakta

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Printskrin

Izvor Film i TV

Continue Reading
Advertisement