Connect with us

Bioskop

OTKRIVAMO Evo KAKO je nastao film TRAG DIVLJAČI! Jedna stvar je bila PRESUDNA! Evo i KOJA!

U bioskope stiže HIT GODINE!

Published

on

Domaći igrani film „Trag divljači” Nenada Pavlovića biće premijerno prikazan 3. oktobra u beogradskoj Mts Dvorani. Film je rađen prema prozi čuvenog reditelja i književnika Živojina Žike Pavlovića (1933-1998), čiji je sin upravo režiser najnovijeg ostvarenja. Glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje političko ubistvo u malom ruralnom mestu.

Na konferenciji za medije su govorili: reditelj i scenarista Nenad Pavlović, koproducent Vladimir Lučić – generalni direktor kompanije „Telekom Srbija”, kao i glavni glumci – Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin i Miloš Timotijević.

– Iskreno, bilo je komplikovano snimiti film prema knjigama mog oca iz jednostavnog razloga što mu sama proza nije toliko filmična. On je smatrao da kada piše knjige, romane, to je jedna strana njegovog stvaralaštva, i da književnost ne mora da se ekranizuje. A onda je realizovao svoja filmska scenarija, režirao, i time je zadovoljio svoju potrebu za filmom. Odvajao je uglavnom te oblasti – istakao je reditelj i scenarista Nenad Pavlović, koji filmom „Trag divljači” debituje na planu dugometražnog igranog filma. Krimi drama „Trag divljači” premijerno je prikazana 15. septembra na 15. izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE, i time je otvorila ovu manifestaciju u Narodnom pozorištu Leskovac. Upravo na ovom festivalu glavna nagrada za najbolju režiju nosi ime „Živojin Žika Pavlović”.

Reditelj Nenad Pavlović je odredio film žanrovski da je porodična drama i triler, cilj mu je bio da dočara tu epohu 70-ih godina prošlog veka, i da ostane dramaturški i vizuelno veran tom periodu koji mu je autorski veoma intrigantan i zanimljiv.

– Uzimao sam više likova iz nekoliko knjiga svog oca i tako sam ih spajao u naš scenario, a neke likove sam i menjao, da se uklope u filmsku priču – otkrio je režiser.

Osim navedenih glavnih glumaca, u filmu igraju još – Dragan Bjelogrlić, Jovo Maksić, Milena Pavlović, Boris Milivojević, Milena Radulović, Filip Šovagović, i drugi.

Jedan od glavnih glumaca Radivoje Raša Bukvić tumači istraživačkog novinara Jugoslava, i smatra da to ime opterećuje u državi koja više neće nositi taj naziv.

„Ima i ta rečenica u filmu koju je Dragan Bjelogrlić dodao, gde kaže mom liku da je bolje da promeni ime. Uspeli smo da postignemo u filmu taj vizuelni identitet koji pokriva tu epohu, što je veoma važno”, napomenuo je Bukvić.

Glumac sa uspešnom karijerom u Francuskoj i Evropi otkrio je da je bio upoznat sa scenarijem ovog filma još pre osam godina, ali da tada nije bilo mogućnosti zbog nedostatka sredstava, tako da mu je sada drago da je film konačno realizovan.

„Dug put je čekao Nenada da snimi ovaj film. Uspeli smo da izvučemo maksimum od onoga šta smo imali na papiru tako da je scenario verno prenet”, zaključio je Bukvić.

Predrag Miki Manojlović igra visokog funkcionera Udbe Blagoja Ljotića, koji se upušta u istragu misterioznog ubistva.

„Veoma je važno da je ovaj scenario nastao prema književnim delima velikog umetnika, pisca i reditelja Živojina Pavlovića. Ovde su adaptirana tri romana koja prate porodicu Ljotić kroz duži vremenski period. Pokušao sam da pronađem u sebi ono što nosi jedan pukovnik Udbe, i bilo je lako, mislim da svako od nas to može, i da nije glumac”, našalio se Manojlović koji je naglasio da je imao prilike da radi i sa rediteljevim ocem Žikom Pavlovićem.

„Nenad ima naravno sličnosti sa tatom, podseća i na majku i oca. Ima emocije, dubinu, nežnost, razumevanje, nije isključiv, sluša sugestije, predloge. Volim što sam radio sa ovim glumcima i sa produkcijom „Režim”, koja ima malo nezgodno ime”, ponovo se našalio Miki Manojlović i dodao da nas je Živojin Žika Pavlović prerano napustio, i da je mogao još toliko toga da pruži u domaćoj kinematografiji.

U novom filmu glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje političko ubistvo u malom ruralnom mestu, ali se zapravo nađe upleten u mračnu i kompleksnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Udba, tajne likvidacije, zakon jačega, igre moći i prestola, sve je to utkano u ovu sadržajnu filmsku priču.

Nada Šargin igra glavnu žensku ulogu, ćerku visokog funkcionera Udbe, i ona sumira utiske tog perioda postojanja Jugoslavije.

„Živelo se možda skromnije i mirnije, u mom okruženju i porodici nije bilo nikad tih političkih problema kao što moja junakinja u filmu ima. Nisam najbolje ni razumevala filmove tog perioda kada sam ih kao mala gledala, bilo je to daleko od mene”, rekla je Nada Šargin i približila svoj lik da nije najviše tragičan u filmu.

„Mislim da su svi ostali tragičniji od nje, a ona je odrasla pored krvoločnih muškaraca, te pokušava sebe da spasi. Imaće moj lik još više prostora u mini seriji, koju jedva čekam, jer će biti prikazano još pet meni dragih scena koje nisu ušle u film”, zaključila je Šargin, jedna od angažovanijih glumica u domaćim Tv serijama.

Miloš Timotijević nastupa u roli Aljoše Ljotića koji prema njegovim rečima, ima neku ličnu osvetu prema sopstvenom ocu.

„Vezuje ih jaka opsesija, oca i sina. Ja sam u svoj lik ušao neposredno pred samo snimanje, nije bilo vremena mnogo za pripremu, jer je u to vreme moj kolega dobio koronu, tako da nije mogao da glumi”, rekao je Timotijević, misleći na Uliksa Fehmiua, prvobitno planiranog za tu ulogu nesrećnog sina 68-aša.

– Zvali su me da uđem u projekat koji je već odmakao sa snimanje mkad sam baš imao premijeru predstave „Seks, umetnost, komunizam” u Bitef teatru. Taman mi je ta tematika pomogla da brže uđem u ovaj film, poznat mi je taj period, sjajno mi je leglo. Još sam u predstavi igrao reditelja Pjera Paola Pazolinija i u priču sam utisnuo neke ideje ovog italijanskog umetnika, a i jedna fotografija u filmu je zapravo iz te predstave”, otkrio je Miloš Timotijević, koji je sa kolegom Radivojem Bukvićem igrao u krimi seriji „Besa” iz dve sezone.

Uz reditelja Nenada Pavlovića, na filmu su radili ko-scenaristi Dimitrije Vojnov i Đorđe Milosavljević, direktorka fotografije Bojana Andrić, dok su producenti Miloš Avramović (reditelj poznat po filmskom i TV serijalu „Južni vetar”) i Tatjana Žeželj Gojković, ko-producent Kosta Đorđević, a izvršni producent Goran Bjelogrlić.

Film „Trag divljači” će krenuti od 6. oktobra u redovnu bioskopsku distribuciju širom zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Izvor POLITIKA

Continue Reading
Advertisement