Connect with us

Filmovi

„PUTOVANJA CRNACA PO AMERICI“: Dokumentarni film na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

Vodič za diskriminaciju, u subotu, 18. februara, od 21.00

Published

on

Putovanja crnaca po Americi

Potresna, ali otrežnjujuća istorijska saga „Putovanja crnaca po Americi“ (Natinal Geographic, 21.00) zasnovana na istinitim svedočanstvima i činjenicama sakupljanim tokom prve polovine 20. veka i kasnije, donosi nam neverovatnu priču o mračnom periodu modernog američkog društva.

Ovaj dokumentarni film vodi nas u epohu u kojoj su rasne predrasude, diskriminacija i fizičko nasilje bili na vrhuncu, a bezbedno putovanje nije bilo dostupno velikom broju Amerikanaca. Viktor Hugo Grin je iskoristio višedecenijsko iskustvo poštara u Harlemu i napisao vodič The Negro Motorist Green Book, koji će se pokazati revolucionarnim za afričko-američku zajednicu. Vodič, koji je izlazio svake godine od 1936. do 1966, sadržao je spisak hotela, restorana i auto-servisa od Konektikata do Kalifornije koji su bili otvoreni za crne posetioce. Neka od ovih mesta postoje i danas.

U ovom dokumentarcu, putujemo od istočne do zapadne obale Amerike kako bi obišli mesta navedena u knjizi, otkrivši važne priče i saznanja lokalnih stručnjaka. Tokom putovanja gledaoci će saznati nešto više o neverovatnim poslovnim poduhvatima i utočištima crnaca koja su doživela procvat u jednom od najtežih doba za afroameričku nacionalnu manjinu u SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Nacional Geographic

Advertisement