Connect with us

Naša Preporuka

„PRAISTORIJSKE ŽENE“: Premijera na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

U sredu, 08. marta, od 21.00

Published

on

Praistorijske žene

Dokumentarni film „Praistorijske žene“ koji je premijerno na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC (sreda, od 21.00), predstaviće žene u praistoriji koje nisu samo provodile vreme u pećinama. Savremena tehnologija upućuje na mnogo važniju ulogu žena u praistorijskom društvu.

Poslovica kaže da istoriju pišu pobednici. Ako je posle svih milenijuma ljudskog razvoja ostalo verovanje da su žene imale pasivnu ulogu u društvu još od praistorije, odnosno da sa decom sede pored vatre i igraju ulogu onih koje čekaju da im muškarac obezbedi sredstva za život. Da li to znači da su oni tu istoriju pisali ljudi kao pobednici? Upravo to pitanje postavljaju francuska snimateljka Klotilda Čamusi i američki arheolog Randal Has.

U nastojanju da bolje razumeju ulogu žene u praistorijskom društvu, ovaj tandem okreće dosad nepoznate stranice udžbenika istorije, otkrivajući da pored opšte poznate i prihvaćene stvarnosti postoji čitav jedan paralelni svet. Svet u kome su žene podjednako doprinele budućnosti prvobitnih zajednica. Ovim filmom shvatićemo da žene u praistorijsko doba nisu provodile vreme samo u pećinama. Savremena tehnologija ukazuje na mnogo važniju ulogu žene u praistorijskom društvu. Da li su se borili rame uz rame sa muškarcima, učestvovali u lovu i sakupljanju hrane? Ko je kriv za iskrivljenu sliku koju imamo o položaju žene još od praistorije? Saznaćete već u sredu, 8. marta, simbolično – na Međunarodni dan žena.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement