Connect with us

Filmovi

„LOV NA DINOSAURUSE NA ALJASCI“: Na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

U nedelju, 26. marta, od 10.00

Published

on

Lov na dinosauruse na Aljasci

U jednočasovnom dokumentarnom filmu „Lov na dinosauruse na Aljasci“, čija nas premijera očekuje u nedelju 26. marta od 10.00 na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC, pridružujemo se timu paleontologa koji su se na 35 stepeni Celzijusa ispod nule otisnuli u dvonedeljnu avanturu i potragu za nestalim carstvom dinosaurusa Aljaske.

Mada danas to gledaocima deluje nezamislivo, divljinom ledene Aljaske nekada su gospodarili moćni dinosaurusi. Teško je poverovati, ali baš u tom periodu, tokom poslednje etape Mezozoika i početka Kenozoika, ovim prostranstvima vladali su daleko blaža klima i bogat životinjski i prirodni svet.

Otkriće dinosaurusa na samom severu Amerike vezuje se za šezdesete godine prošlog veka, kada je na obali reke Kolvil pronađen skelet životinje za koju su tadašnji paleontolozi pretpostavili da potiče iz ledenog doba i da ostaci nisu stariji od dva miliona godina. Veliko iznenađenje sačekalo je svetsku nauku kada je dve decenije kasnije utvrđeno da je reč o kostima dinosaurusa starim više od 70 miliona godina. Time je otpočeo lov na dinosauruse Aljaske, koju je pre velikog istrebljenja na kraju Krede naseljavalo bar 12 vrsta ovih velikih drevnih životinja.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement