Connect with us

Filmovi

„BAJA – RIMSKA ATLANTIDA“: Na kanalu VIASAT HISTORY

U sredu, 24. maja, od 13.15

Published

on

Baja - Rimska Atlantida

U specijalu od jedne epizode kanala Viasat History, „Baja – Rimska Atlantida“, koji se emituje u sredu 24. maja u 13.15, gledaoci će dobiti ekskluzivan pristup kompleksnim operacijama, jer ovaj dokumentarac prati svaku fazu rada.

Baja je najveći podvodni arheološki lokalitet na svetu. Multidisciplinarni tim naučnika i arheologa radi na zaštiti potopljenih ostataka i otkrivanju njihovih tajni.

Prostirući se na području tri puta većem od Pompeja, na 15 km od Napulja, nekada blistavi grad Baja, 100. godine pre nove ere, smatrao se najpoznatijim odmaralištem drevnog sveta. Međutim, Baja je sada najveće podvodno arheološko nalazište na svetu, ali ovaj simbol lepote i greha polako tone ispod površine mora. Mehaničko i biološko delovanje vode vremenom ugrožava ovo mesto svetske baštine, a sada stručni tim naučnika i tehničara radi danonoćno na zaštiti potopljenih ostataka.

Smeštena u centru zaliva Pocuoli, Baja je sa jedne strane okružena lukom Puteoli (drevni Pocuoli), a sa druge strane lukom Kapo Miseno. Obe ove luke imaju ogroman prestiž. Jedna je nervni centar rimske trgovine koja može da primi preko 1.000 brodova godišnje i ima zadatak da snabdeva prestonicu hranom i dragocenim retkostima sa egzotičnog istoka, dok druga raspoređuje carsku flotu da brani interese celog zaliva. Pojavljuju se raskošne zgrade, monumentalne banje i javne kuće koje su posećivali bogati turisti. Nije slučajno što su carevi poput Cezara, Nerona, Marka Aurelija i Hadrijana ovde gradili svoje carske vile da bi se sklonili od užurbanog života prestonice. Stoga nije ni čudo da je baš u Pocuoliju amfiteatar rođen mnogo pre najpoznatijeg Koloseuma u Rimu.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement