Connect with us

Serije

DREVNE NEVEROVATNE KONSTRUKCIJE Na kanalu VIASAT HISTORY

Aja Sofija, u utorak, 25. jula, od 21.00

Published

on

Drevne neverovatne konstrukcije

Drevne neverovatne konstrukcije je revolucionarna serija koja ima jedinstven pristup u udubljivanje u inženjerske misterije iza najpoznatijih drevnih građevina na svetu, posmatrajući ih iz različitih perspektiva razmera (Viasat History, utorak, od 21.00).

Na samom spajanju Evrope i Azije, u Turskoj, nalazi se neverovatno čudo drevnog građenja – Aja Sofija. Kakve sve tajne ona krije?

Aja Sofija u Istanbulu izgrađena je 537. godine, ovo je šetnja kroz zadivljujuću bogomolju koja se nalazi u Istanbulu, Turska. Ona je simbol istorije Konstantinopolja i Istanbula

Reč aja u imenu Aja Sofije dolazi od reči „svetac“ dok je Sofija od reči sophos što na drevnom grčkom znači „mudrost“. Stoga ime „Aja Sofija“ znači „sveta mudrost“ ili „božanska mudrost“. Današnja zgrada Aja Sofije takođe je poznata i kao „Treća Aja Sofija“, jer je u stvari treća zgrada sagrađena na istom mestu. Prve dve crkve su uništene tokom nereda. Centralna kupola Aja Sofije, najveća kupola svoje ere, srušila se mnogo puta tokom vizantijskog perioda, ali je opstala kasnije kada je čuveni otomanski neimar Mimar Sinan dodao potporne zidove zgradi.

Ova građevina, koja stoji 15 vekova, spada među remek-dela istorije umetnosti i arhitekture i simbol je vizantijske arhitekture sa kupolom. Jedna od najvećih zanimljivosti u vezi sa Aja Sofijom je činjenica da je ogromna crkva izgrađena za samo pet godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement