Connect with us

Serije

MISTERIJA TROJANSKOG KONJA na kanalu VIASAT HISTORY

Priča o ljubavi, osveti i smrti, u nedelju, 30. jula, od 22.50

Published

on

Misterija Trojanskog konja

Misterija Trojanskog konja je dokumentarac koji je na kanalu Viasat History (nedelja, od 22.50), postavlja se pitanje šta ako mit o Trojanskom konju nije istinit?

Nova otkrića pokazuju da bi jednu od najpoznatijih priča u istoriji možda trebalo ponovo da bude napisana… Kako ćemo je u budućnosti pripovedati?

Najviše pažnje privlači priča o čuvenom i kobnom poklonu koji su naivni Trojanci primili od svojih neprijatelja. Da li je reč o Homerovoj umetničkoj domišljatosti ili se sve tako zaista i dogodilo?

Već stotinama godina, istoričari pokušavaju da proniknu u tajnu Trojanskog rata i obmane za koju se veruje da ga je okončala. Troja je pronađena, utvrđeno je ko su bili glavni akteri ovog slavnog rata, ali još uvek nema odgovora na pitanje da li je slavni konj samo metafora ili stvarna prekretnica u ratu između Ahajaca i Troje.

Jedan od najčešće korišćenih izvora u istraživanju priče o Troji jeste Homerova „Ilijada“, priča o ljubavi, osveti i smrti. Mnogi teoretičari književnosti odavno su se složili da je svojim velikim delom ovaj ep alegoričan prikaz stvarnih događaja, ali je oduvek bilo istoričara koji su, ipak, verovali da u delovima koji se smatraju alegoričnim ima i istorijskih zapisa.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement