Connect with us

Serije

TAJNE NOJŠVANŠTAJNA na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

Kompletna restauracija, u nedelju, 20. avgusta, od 08.10

Published

on

Tajne Nojšvanštajna

TAJNE NOJŠVANŠTAJNA je serijal koji vodi gledaoce na putovanje kroz jedan od najpoznatijih dvoraca, koji prolazi kroz proces kompletne restauracije (National Geographic, nedelja, od 08.10).

Verovali u bajke ili ne – dvorac Nojšvanštajn ne može a da vas ne zaintrigira njegovom lepotom. Njegova priča je podjednako fascinantna kao i njegova lepota.

U 19. veku kada je dvorac izgrađen, ovakva forma građevine nije pružala zaštitu Bavarskoj niti je dvorac nudio neku stratešku prednost, kažu da ga je kralj Ludvig II podigao zbog čiste estetike jer se divio nemačkim dvorcima koje je posetio. Uz to svrha mu je bila i da se ovaj kralj može povući u orkuženju u kom dominira lepota nemačkih Alpa.

Gradnja zamka počela je 1869. godine kada je kralj Ludvig II od Bavarske inicirao abiciozno ovaj projekat davajući mu rok za završetak 3 godine! I pored toga što je požurivao radnike koji su imali danonoćne smene kako bi se ispunio rok – tri godine je bilo premalo vremena da se izgradi ovakav zamak na nesigurnom zemljištu na vrhu planine.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto National Geographic

Advertisement