Connect with us

Domaći film

Stižu HEROJI HALIJARDA: Srbija je dobila FILMSKO DELO ZA PAMĆENJE

Od 12. oktobra u bioskopima!

Published

on

Heroji-Halijarda-01

Konferencija za medije povodom predstojeće premijere filma reditelja i autora Radoša Bajića, “Heroji Halijarda”, održana je danas u bioskopu Roda Cineplex u Beogradu. Prisutnima su se obratili predstavnici produkcije “Contrast studios” i “Telekoma Srbija”, kao i autori i vodeći glumci ovog projekta.

U obraćanju novinarima producent filma Nedeljko Bajić istakao je da je veoma ponosan na saradnju “Contrast Studiosa” i “Telekoma Srbija”, koja traje od 2015. godine, kao i na sve ljude koji su dali svoj doprinos u realizaciji “Heroja Halijarda”.

– Posle ovakvog filma potrebna je tišina, da se ćuti jedno vreme, pa onda može da se govori i priča o njemu. “Contrast studios” postoji skoro 20 godina, a ovo je najveći i najozbiljniji projekat koji smo uradili. Kada se krene od belog papira, na kojem ne piše ništa, pa do današnje novinarske projekcije, put je veoma dug. Mi smo u ovoj priči punih pet godina. Želeli smo da srpskoj kinematografiji podarimo film prema standardima koji su nekada važili. Vodili smo računa o svakom detalju i posvetili dovoljno vremena svemu. Zbog toga smo i snimali ovaj film dve godine – istakao je Nedeljko Bajić.

Heroji-Halijarda-03

Radoš Bajić i Aleksandra Martinović

Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju “Telekom Srbija”, dodala je da su “Heroji Halijarda” jedan od najozbiljnijih projekata ove kompanije.

– “Heroji Halijarda” su grandiozan i najveći projekat koji je “Telekom Srbija” radio do sada. Projekat koji diže standarde celokupne srpske i regionalne kinematografije, jer je u pitanju zaista kompleksna i kvalitetna produkcija. Ovaj projekat je nabijen emocijama koje dolaze iz segmenta ljubavi, herojstva, junaštva i patriotizma. “Heroji Halijarda” su film koji ostavlja snažan utisak, kao i naša uspešna saradnja sa “Contrast studiosom” – izjavila je Aleksandra Martinović.

U obraćanju novinarima, Radoš Bajić, zahvalio se svima koji su mu omogućili da realizuje, kako je on to rekao – projekat koji se u karijeri nekog autora dogodi samo jednom.

– Nemam na šta da vam se požalim, samo mogu ponosno da se zahvalim svima koji su verovali u “Heroje Halijarda”. Miran sam i veoma srećan i zadovoljan. Raduje me što u Srbiji imamo publiku koja želi da vidi ovaj film, na isti način na koji smo ga i mi doživeli, a tome u prilog govori i rasprodata premijera u Beogradu. Imao sam izuzetne kolege koautore i saradnike, od Duška Kovačevića i Strahinje Madžarevića koji su mi pomogli u radu na scenariju, preko sjajnog kostimografa Borisa Čakširana, majstora maske Mire Stevović, scenografa Jelene Mirković, montažera Stevana Marića i, naravno, moje Jelene i Predraga Jočića. Možda u Holivudu, u pogledu vizuelnog doživljaja i specijalnih efekata, postoji nešto bolje, ali i ljudi iz holivudske produkcije koji su videli ovaj film, odali su nam priznanje na onome što smo uradili – rekao je naš proslavljeni glumac, reditelj i scenarista, napominjući da su iza projekta “Heroji Halijarda” godine rada i hiljade pređenih kilometara bez ijednog incidenta. Takav uspeh je, smatra on, moguć samo zahvaljujući tome što u njegovoj ekipi nije bilo slabe karike.

Heroji-Halijarda-02

Petar Božović

Velikan srpske glumačke scene, Petar Božović, poručio je da je presudan razlog zbog kog je prihvatio angažman u filmu “Heroji Halijarda”, uz njegovu tematiku, bio taj što je celog glumačkog života želeo da odigra ulogu bez teksta.

– Gledajući ovaj film isplakao sam se kao nikad u životu. Zato što sam video istinu, koja nam je do sada davana u parčićima, bojeći svako parče onako kako su oni koji su bili na vlasti hteli. Treba čuvati ono za šta su ginule generacije vekovima, a “Heroji Halijarda” će reći sve. Kada sam čuo da nije predložen za Oskara, pitao sam se da li je moguće. Čak sam i sanjao da je ovaj film dobio tu nagradu. Radošu treba čestitati na velikom poduhvatu, a siguran sam i velikom uspehu. Od filma “Marš na Drinu”, koji govori o tragediji našeg naroda u Prvom svetskom ratu, ovo je drugi film koji obrađuje Drugi svetski rat. I to tako da naša deca saznaju sve ono što nemaju u današnjim udžbenicima istorije – poručio je Petar Božović.

Svećana premijera filma “Heroji Halijarda” zakazana je za 10. oktobar. Novosadska premijera održaće se dan kasnije, a film u bioskopsku distribuciju kreće od 12. oktobra širom Srbije i regiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Contrast studios

Advertisement