Connect with us

Serije

DŽON F. KENEDI: JEDAN DAN U AMERICI Ekskluzivna MINI SERIJA o smrti NAJVOLJENIJEG američkog predsednika!

Samo na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC u nedelju i ponedeljak 5. i 6. novembra

Published

on

Džon F Kenedi National Geographic

Džon F. Kenedi: Jedan dan u Americi naziv je nove mini-serije iz dokumentarnog ciklusa „Jedan dan u Americi“ koji nam je prošle godine doneo priču o tragediji 11. septembra.

Povodom obeležavanja šest decenija od atentata na bivšeg predsednika SAD Džona F. Kenedija, koji se dogodio 22. novembra 1963. godine, Emijem nagrađivani serijal “Jedan dan u Americi” vraća se sa novom mini-serijom “Džon F. Kenedi: Jedan dan u Americi”. Dokumentarac iz tri dela otkriva detalje tog tragičnog trenutka iz američke prošlosti, kao i njegove posledice. Serijal će premijerno biti prikazan 5. i 6. novembra od 22.00 na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC. U nedelju 5. novembra biće emitovane dve epizode, a sutradan od 22.00 emitovaće se i treći deo dokumentarca.

Serijal je realizovan u saradnji sa “Muzejom na šestom spratu” otvorenim u bivšem Teksaškom skladištu školskih udžbenika odakle je Li Harvi Osvald te kobne 1963. pucao na predsednika Kenedija. Produkcija “Jedan dan u Americi” dobila je ekskluzivno pravo da kolorizuje arhivske crno-bele snimke, dopunjene izjavama malobrojnih svedoka koji su još živi. Serijal tako razvija složenu analizu događaja tog sudbonosnog dana koji je zauvek promenio Ameriku.

U ekskluzivnom razgovoru za portal „Film i TV“, producentkinja serijala Šarlot Rodrigez ističe da im je glavni cilj sa pričom o Kenediju bio da novim generacijama predstavi događaj koji je promenio istoriju moderne Amerike, ali i da im približi koliko su Kenedi i njegova supruga bili važni za ceo svet, zahvaljujući njihovim progresivnim idejama.

– On je nesumnjivo bio jedan od najvažnijih američkih predsednika. Važno je da mladi danas shvate koliko su Kenedijevi uradili za razna prava i slobode u američkom društvu i na koji način su pokrenuli pravu revoluciju slobodarskih ideja širom sveta. Kenedi je predsednik koji je poslao čoveka na mesec. Zbog toga je atentat na njega ostavio snažan pečat na celo američko društvo, ali i na svet – ističe Rodrigezova, navodeći da je najveći izazov bio pronaći svedoke ovog događaja koji se odigrao pre više od pola veka.

– Ekskluzivitet ovog dokumentarca ogleda se u tome što je ovo veoma verovatno poslednja prilika da ćemo čuti njihova svedočenja uživo. Nije ostalo mnogo živih ljudi koji su tog dana u bilo kom vidu prisustvovali onome što se dogodilo u Dalasu. Imali smo veliku pomoć „Muzeja na šaestom spratu“, budući da je većina arhivskih snimaka brižljivim radom osoblja čuvana i sakupljana baš za postavku ovog muzeja. Takođe, i veliki broj kontakata sa ljudima koji su svedočili u filmu dobili smo baš zahvaljujući ovom muzeju, jer su oni bili u kontaktu sa njima, i već su snimili dobar deo materijala i njihovih izjava – ističe producentkinja serije, napominjući još jednu veliku ekskluzivu koju donosi ovaj dokumentarac.

– Mi smo bili prva produkcija kojoj je muzej izašao u susret i dozvolio ekskluzivno pravo da one najvažnije trenutke snimljene tog dana kolorizuje i gledaocima predstavi u boji. To nikome pre nas nije dozvoljeno. Njihova procena je zasnovana na važnosti ovog serijala, a i na činjenici da se on emituje na kanalu National Geographic. Bilo je veoma teško odlučiti šta će od onoga što će biti emitovano na kraju biti kolorizovano. Odlučili smo se da to budu momenti dolaska Kenedijevih u Dalas, jer se iz toga najviše i najbolje vidi koliko su oni bili voljnei u američkom društvu. Postojala je jedna čudna fama koju su oni izazivali. Bili su veći od svojih titula. Jednostavno su bili voljeni – zaključuje producentkinja Šarlot Rodrigez.

 Snimci koji su deo serijala prikazuju Lija Harvija Osvalda u policijskom pritvoru i trenutak ranjavanja tokom premeštanja u okružni zatvor. Među ljudima koji će podeliti svoje emotivne priče u ovom dokumentarcu je i Pegi Simpson, jedina novinarka “Asošijeted presa” u Teksasu 1963. godine, koja je bila svedok Osvaldovog ubistva. Tu su i Rasti Robins, policajac iz Dalasa koji je poznavao Džeka Rubija, čoveka koji je ubio Osvalda, i Bil Merser, lokalni novinar radio-stanice “KRLD” koji je osumnjičenom Osvaldu saopštio da je optužen za ubistvo predsednika.

Gledaoci će imati priliku da pogledaju i intervju sa Klintom Hilom, agentom američke tajne službe, koji je bio deo bezbednosnog tima Džeki Kenedi, a koji je skočio na automobil u pokretu i pokušao da pomogne prvoj dami nakon što su ispaljeni hici. Tu su i agent tajne službe Pol Landis, koji je prvi put učestvovao u predsedničkoj povorci automobila tokom incidenta, Sid Dejvis, korespondent “Bele kuće” koji je prisustvovao proglašenju Lindona B. Džonsona za predsednika u avionu “Er fors van” ubrzo nakon atentata, zatim Buel Frejzijer, koji je odvezao Osvalda na posao na dan atentata, ka oi prodavac cipela Džon Bruer, koji je pomogao policiji u pronalaženju Lija Harvija Osvalda. Videćemo i svedočenje Rut Pejn, prijateljice Osvaldove supruge Marine koja je živela s njom u trenutku atentata, kao i jedinih preživelih civila koji su svedočili pucnjavi – Gejl i Bila Njumana.

U dokumentarcu će biti emitovani i audio snimci sa policijskog radija nastali 22. novembra 1963. dok su pripadnici policije tragali za atentatorom. Snimci uključuju i trenutak kada je policajac Džej D. Tipit upucan, kao i potragu u blizini Teksaškog pozorišta, tokom koje je Osvald uhapšen. Takođe, u svakoj epizodi prikazuju se snimci vesti koje su se emitovale uživo, a kojima se dočaravaju strah, konfuzija i tuga koji su preplavili državu nakon smrti predsednika Kenedija i policajca Tipita.

– Serijal ‘Džon F. Kenedi: Jedan dan u Americi’ pruža priliku gledaocima da čuju izjave nekih od poslednjih preživelih svedoka događaja 22. novembra 1963 – ističe Tom Mekdonald, izvršni potpredsednik dokumentarnog sadržaja kompanije NATIONAL GEOGRAPHIC.

– Mnogi od ovih svedoka sada imaju 80 i 90 godina i ovo je možda poslednja prilika da se čuje njihovo viđenje događaja. NATIONAL GEOGRAPHIC nastoji da bude firma koja beleži važne istorijske događaje, a intervjui iz ovog serijala otkrivaju kako je izgledalo proživeti jedan takav dan – zaključuje Mekdonald.

Serijal u realnom vremenu prikazuje ne samo dan atentata, već i 21. novembar kada je predsednik stigao u Dalas, 24. novembar, kada je Osvald upucan, i sahranu Džona F. Kenedija 25. novembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

 

Continue Reading
Advertisement