Connect with us

Domaći film

PREMINUO ŽARKO LAUŠEVIĆ! Ovim rečima se Radoš Bajić oprostio od POZNATOG GLUMCA

Poslednju ulogu Žarko Laušević zabeležio je u filmu „Heroji Halijarda“

Published

on

Glumac Žarko Laušević (63) preminuo je danas posle kraće i teške bolesti. Vest o smrti našeg slavnog glumca javnost je saopštila njegova supruga Anita Laušević.

Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. na Cetinju, a glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio je jedan od najistaknutijih glumaca domaće glumačke scene čiju je karijeru na samom vrhuncu prekinula velika tragedija iz 1993, ubistvo za koje je bio osuđen na višegodišnju robiju u rodnoj Crnoj Gori.

Posle skraćenja presude i pomilovanja, Laušević se odselio u Sjedinjene Američke Države, odakle se vratio najpre ispovednom knjigom „Godina prođe, dan nikad“, a potom i sa još nekoliko autobiografskih dela, kao i nekoliko uloga na televiziji i filmu u poslednjih desetak godina.

Poslednju ulogu na velikom platnu Laušević je ostvario u filmu reditelja, producenta, scenariste i kolege glumca Radoša Bajića, u ratnoj drami „Heroji Halijarda„. Na premijeri ovog filma u Beogradu, pre nešto više od mesec dana, Žarko Laušević se i poslednji put pozdravio sa publikom, koja je njegovo pojavljivanje na bini MTS dvorane tom prilikom nagradila gromoglasnim aplauzom.

Radoš Bajić i produkcija Contrast Studios oglasili su se povodom velikog gubitka za srpsku kinematografiju.

Cetinjanin Laušević je završio glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine, kada postaje i član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Popularnost u Jugoslaviji je stekao ulogom kriminalca u televizijskoj seriji „Sivi dom“ (1986) reditelja Darka Bajića, kao i između ostalog, filmovima „Šmeker“ (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Kaži zašto me ostavi“ (1993) i „Bolje od bekstva“ (1993).

Za ulogu u filmu „Oficir s ružom“ Laušević je 1987. godine zaslužio Zlatnu arenu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli. Od brojnih nagrada Laušević je dobio „Zorana Radmilovića“ za ulogu u „Kanjošu Macedonoviću“ (1989) i Sterijinu nagradu za naslovnu ulogu u predstavi „Sveti Sava“ (1990).

Laušević se poslednjih godina ostvario brojne uloge u projektima kao što su film „Smrdljiva bajka“ (2015) i serije „Senke nad Balkanom“ (2017), „Vreme zla“ i „Kalkanski krugovi“ (2021).

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

 

Advertisement