Connect with us

FILM

Oskar 2024: Spisak dobitnika prestižnog filmskog priznanja

Ostvarenje „Openhajmer“ apsolutni pobednik

Published

on

Oskar-2024

Oskar 2024: Ostvarenje „Openhajmer“ u režiji Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. Irski glumac Kilian Marfi dobio je nagradu Oskar za najbolju mušku ulogu u filmu „Openhajmer“. On je naglasio da je zajedno sa ekipom snimio film o nastajanju atomske bombe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IMDb (@imdb)

„Živimo u atomskom svetu i moramo da mislimo na mir i kako da ga sačuvamo“ kazao je Marfi u Dolbi teatru.

Britanski reditelj Kristofer Nolan je dobio nagradu Oskar za režiju filma „Openhajmer“. Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice zahvalo se svima iz svog okruženja: od porodice do producentkinje filma „Openhajmer“

Najvrednije kinematografsko priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je američkoj glumici Emi Stoun za ulogu u filmu „Jadna stvorenja“ u režiji Jorgosa Lantimosa. Ona je naglasila da deli Oskara sa svim članovima ekipe filma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IMDb (@imdb)

Nagrada Oskar za najbolju originalnu muziku pripala je filmu „Openhajmer“, dok je Bili Ajliš nagrađena za najbolju originalnu pesmu u filmu „Barbi“.

Rajan Gosling je izveo čuvenog Kena iz filma „Barbi“ u holivudskom Dolbi teatru. Koreografija je zapalila publiku, a gitaru je svirao Sleš iz  benda „Gans and rouzis“.

Američka pevačica Bili Ajliš (22) postala je najmlađa osoba koja je osvojila dva Oskara, nakon što je na sinoćnjoj ceremoniji dobila nagradu za najbolju originalnu pesmu u filmu „Barbi“. Ajliš je tako oborila rekord Luiz Rajner, koja je 1936. sa 26 godina osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu, a potom istu nagradu osvojila i 1937. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IMDb (@imdb)

Rekord Rajner oborio je i muzičar Finias (26), koji je zajedno sa svojom sestrom Bili Ajliš osvojio dva Oskara i tako postao druga najmlađa osoba koja je dva puta dobila prestižnu nagradu. Bili Ajliš i Finias su ove godine dobili Oskara za pesmu „What Was I Made For?“, a prvog Oskara osvojili su 2020. godinu za pesmu „No Time to Die“ iz filma o Džejmsu Bondu.

Nagrada Oskar za najbolji zvuk pripala je filmu „Zona interesa“ u režiji Džonatana Glejzera. Film je priča o porodici koja živi u kući odmah do logora – komandantu logora Rudolfu Hesu, njegovoj supruzi Hedvig i njihovo petoro dece. Hes je bio upravnik Aušvica od 1940. do 1945. godine. Za pogubljenje logoraša u gasnim komorama koristio je gas ciklon B. Procenjeno je da je u logoru ubijeno 1,1 miliona ljudi, od kojih milion Jevreja.

Nagrada Oskar za najbolje specijalne efekte pripalo je ostvarenju „Godzilla Minus One“, dok je za montažu nagrađen film „Openhajmer“. Džon Batist izveo je potom numeru iz filma „Američka simfonija“ u Dolbi teatru.

Oskarom za najbolji kratkometražni dokumentarni film nagrađeno je ostvarenje „The Last Repair Shop“, dok je najbolji dugometražni film priglašeno ostvarenje „20 dana u Mariupolju“ u režiji Mstislava Černova. To je prvi film iz Ukrajine koji je nagrađen Oskarom.

„Voleo bih da nisam ovde i da nikada nisam napravio ovaj film, a da Rusija nikada nije napala Ukrajinu i razvaljivala gradove u našoj zemlji“ kazao je Černov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MCF – MegaCom Film (@megacomfilm)

Ostvarenje „Zona interesa“ u režiji Dzonatana Glejzera nagrađeno je Oskarom za najbolji strani film. Glejzer je podsetio na eskalaciju sukoba u Gazi, na koju, kako je rekao, „ne možemo da ostanemo nemi“.

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu otišao je u ruke Roberta Daunija Džuniora za ulogu u filmu „Openhajmer“ u režiji Kristofera Nolana. Robert Dauni Džunior je osvojio brojna priznanja među kojima je i „Bafta“ pre večerašnjeg trijmfa na dodeli Oskara.

Pop zvezda Bili Ajliš izvela je na sceni holivudskog Dolbi teatra pesmu iz filma „Barbi“, a nagrada Oskar za najbolju šminku i frizuru pripao je filmu „Jadna stvorenja“ u režiji Jorgosa Lantimosa. Isti film koji je nagrađen i za najbolju scenografiju.

Priznanjem za najbolji kostim Američka filmska akademija nagradila je takođe ostvarenje „Jadna stvorenja“.

Oskar za najbolji originalni scenario za Žestin Trije i Artura Hararija

Nagradom Oskar za najbolji kratkometražni film nagrađeno je ostvarenje „War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko“, dok je za najbolji dugometražni animirani film proglašen „The Boy and the Heron“ koji je beogradska publika imala prilike da vidi na 52. Festu.

Reditelj filma „The Boy and the Heron“ koji je u Srbiji preveden pod naslovom „Dečak i Čaplja“ je slavni japanski filmski stvaralac Hayao Miyazaki.

Nagradom Oskar za najbolji originalni scenario nagrađen je film „Anatomija pada“. Oskar je otišao u ruke Žestin Trije i Artura Hararija.

Za najbolji adaptirani scenario nagrađen je Kord Džeferson.

Nagrada Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu otišla je u ruke Davajn Džoj Rendolf za ulogu u filmu „Bartonova akademija“.

U konkurenciji su bili  Emili Blant  za ulogu u ostvarenju „Oppenheimer“, Danijel Bruks iz filma „The Color Purple“ Amerika Ferera za ostvarenu ulogu u filmu  „Barbie“, Džodi Foster iz ostvarenja „Nyad“.

Davajn Džoj Rendolf je pre nagrade „Oskar“ dobila i mnoga vredna priznanja među kojima je i nagrada „Zlatni globus“.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Printscreen

Izvor Tanjug

Continue Reading
Advertisement