Connect with us

Filmovi

ATENBOROU I GROBLJE MAMUTA na kanalu VIASAT NATURE

U četvrtak, 21. marta, od 22.30

Published

on

Aterborou i groblje mamuta

ATENBOROU I GROBLJE MAMUTA je dokumentarac (Viasat Nature, četvrtak, od 22.30), u kome gledate kako se amaterskim lovcima na fosile, Sally i Nevilleu Hollingworthu, pridružuju Sir David Attenborough i profesor Ben Garrod kada na periferiji Swindona otkriju tajanstvene ostatke mamuta iz ledenog doba.

2016. godine, dok je šetao kroz tek iskopanu šljunčaru u blizini Svindona, par je primetio da nešto neobično viri iz blata. Bio je to vrh ogromne fosilizovane kosti noge mamuta. Seli i Nevil Holingvort, obojica strastveni amaterski lovci na fosile, naišli su na otkriće života: groblje mamuta u starom praistorijskom koritu reke Temze.

Kada je Sir David Attenborough saznao za njihovo neverovatno otkriće, želeo je da se u to uveri. Pridružuju se biologu profesoru Benu Garodu i timu arheologa i paleontologa dok pažljivo iskopavaju kamenolom u kojem su pronađene kosti. Taj lokalitet postavlja mnoga pitanja: zašto su se mamuti tamo našli, kako su umrli, da li je moguće da su ih ubili praljudi ili se možda dogodila neka katastrofa?

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement