Connect with us

Filmovi

DŽINOVSKA MORSKA ZMIJA na kanalu NATIONAL GEOGRAPHI WILD

U sredu, 24. aprila, od 13.25

Published

on

Džinovska morska zmija

DŽINOVSKA MORSKA ZMIJA je dokumentarac koji govori o najvećoj koščatoj ribi na svetu, poznata je samo po nekoliko retkih primeraka koji su isplivali na obalu i uginuli, i po jednom fosilu. Neverovatne dimenzije ove ribe, koja može da naraste i do 15 metara, i njeno telo nalik vrpci, srebrne boje inspirisali su mit o morskoj zmiji (National Geographic Wild, sreda, od 13.25)

Tokom protekle dve godine, naučne bove, potopljene na dubini od dve hiljade metara u Sredozemnom moru u blizini Francuske rivijere, privukle su brojne vrste morskih riba. Među njima je i pojas koji se kreće vertikalno, sam ili u paru. Uz pomoć svetskog stručnjaka za pojaseve i logističku saradnju entuzijasta, naučna ekspedicija otkriva biologiju ovog zagonetnog predstavnika ponora. Snimljen u potpunosti u ultra HD rezoluciji, ovaj dokumentarac razotkriva čudne navike ove ribe. Zašto se odrasli osakaćuju i uklanjaju dve trećine tela bez ikakvih posledica? Kako se nađu u beskrajnom okeanu? Zašto ova riba nema poznatih predatora?

Bove naučnika uronjene u ambis mora Francuske rivijere omogućile su nam prvu detaljnu naučnu studiju najveće košljoribe na svetu, džinovske ribe veslač, stvorenja od kog je potekao mit o morskoj zmiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement