Connect with us

NE PROPUSTITE

Mart na kanalu Viasat History – Od Puta svile do Nevidljivog Rima!

Mart na kanalu Vijasat Histori biće, kao i svaki drugi mesec u godini, ispunjen dobrim dokumentarnim serijama i filmovima. Od 16. marta, subotom u 21.00, gledamo prvu sezonu od četiri epizode istorijsko-dokumentarnog serijala “Kako je Put svile stvorio svet”. Put svile je jedan od najvećih poslovnih poduhvata čovečanstva. Hiljadama godina ova trgovinska ruta između istoka […]

Published

on

Mart na kanalu Vijasat Histori biće, kao i svaki drugi mesec u godini, ispunjen dobrim dokumentarnim serijama i filmovima.

Od 16. marta, subotom u 21.00, gledamo prvu sezonu od četiri epizode istorijsko-dokumentarnog serijala “Kako je Put svile stvorio svet”. Put svile je jedan od najvećih poslovnih poduhvata čovečanstva. Hiljadama godina ova trgovinska ruta između istoka i zapada duboko je uticala na tok istorije na teritoriji Evroazije.

Trgovinski poslovi na Putu svile doprineli su nastanku i propasti mnogih carstava, potpomogli su brojne revolucije i uticali na svet raznih civilizacija. Čovečanstvo u obliku u kome postoji danas, kao i sve stvari koje smo stvorili, postoje upravo zahvaljujući Putu svile. Putujmo kroz vreme kako bismo saznali više o evoluciji drevnog ratovanja, o užasnoj Crnoj smrti. Upoznajmo se sa burnim posledicama inovacija i proživite radikalne društvene promene. Pođimo na zanimljivo istorijsko putovanje kroz Evroaziju i zaronimo u magične priče o ovom poznatom trgovinskom putu. Saznajmo kako je Put svile stvorio svet.

Prvi ciklus dokumentarno-istorijske serije “Tajni rat” (2011), od 11. martagledamo vikendom od 20.00 (13 jednočasovnih epizoda).

Od maja 1940. do juna 1944. godine, Evropa je bila preplavljena nacistima. Crvena armija se na istoku uhvatila u koštac sa Trećim rajhom, ali je Britanija, zajedno sa svojim saveznicima, otezala otvaranje Zapadnog fronta. Čerčil je zagovarao bombardovanje Nemačke, a saveznici su vodili rat na zemlji. Ovaj rat je bio tajna. Nijedan agent nije znao kome sme da veruje, neki su postali dvostruki agenti, verujući da im je to najbolja strategija za preživljavanje, a neki su igrali na obe strane iz čistog momenta uzbuđenja. Zahvaljujući dostupnosti novih materijala za tumačenje, neke od ovih priča mogu se u velikoj meri rekonstruisati.

Rimski nevidljivi grad

Uvidom u svet ispod ulica Rima i uz pomoć novih tehnika vizualizacije, dr Mihael Skot u dokumentarcu “Rimski nevidljivi grad” (ponedeljak, 25. mart, u 20.50) predvodi tim stručnjaka kako bi otkrio celokupnu priču o najinspirativnijem gradu drevnog sveta i o neverovatnim ljudima koji su ga stvorili i koji su u njemu živeli. Izgled ovog grada podjednako je spektakularan danas, kao što je bio i nekada, ali postoji još jedan Rim, koji je malo ljudi upoznalo. On se sastoji od velikih podzemnih kamenoloma i akvadukta i velikih vodenih cisterni, koji su ukrašavali grobnice i podupirali liftove, vrata i mehanizme koje leže ispod Koloseuma. Ovaj film, prvi put, otkriva priču o drevnim Rimljanima i o tome kako su planirali, stvarali i živeli u ovom veličanstvenom gradu, pre više od dve hiljade godina.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement