Connect with us

FILM

Filmovi o važnim ličnostima na Beldocsu 2019

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine po dvanaesti put održati od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, obeležiće premijerno prikazivanje više od 100 filmova iz celog sveta podeljenih u 14 selekcija. Predstavljamo vam tri filma o važnim ličnostima – film reditelja Darka Bajića koji će svečano otvoriti festival o […]

Published

on

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine po dvanaesti put održati od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, obeležiće premijerno prikazivanje više od 100 filmova iz celog sveta podeljenih u 14 selekcija. Predstavljamo vam tri filma o važnim ličnostima – film reditelja Darka Bajića koji će svečano otvoriti festival o njegovom ocu, velikom umetniku i profesoru Milošu Bajiću, zatim Oskarom nagrađenu dokumentarnu priču o Aleks Honoldu prvoj osobi koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta, kao i film o čuvenom reditelju Vilijamu Fridkinu čiji je rad menjao rediteljsku i fotografsku percepciju filma.

Linija života

Darko Bajić, Srbija, 2019, 95’

Beldocs 2019 Premijera

Dokumentarni film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića. Kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja 20. veka – period II Svetskog rata.

„Linija života“ je film o slikaru i profesoru Milošu Bajiću. O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji.

Svečano otvaranje festivala, sreda 08. maj / 20.00 / Kombank dvorana

Free Solo (Slobodan i sam)

Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi, SAD, 2018, 99′

Festivali Toronto 2018, DOC NYC 2018, Full Frame 2019

Iako prijatelji i porodica pokušavaju da ga u tome obeshrabre, Alex Honnold se priprema za svoj najsmeliji i najsmrtonosniji uspon do danas, stenu El Capitan u dolini Josemiti.

Uprkos pokušajima njegovih prijatelja, porodice i nove devojke da ga odvrati od ovog opasnog podviga, Alek Honnold, najsavršeniji solo penjač slobodnim stilom na svetu, priprema se mentalno i fizički za svoju najodvažniju avanturu do sada: penjanje uz El Capitan, formaciju od skoro 1000 metara bez užeta ili sigurnosne opreme. Ako uspe, to će označiti najveći uspon koji je on – ili bilo ko drugi – uspeo da osvoji bez ikakve opreme.

O rediteljima: Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin su nagrađivani reditelji dokumentarnih filmova. Zajednički rad kombinuje Elizabethino znanje kao plodnog filmskog stvaraoca i Jimmyjevo jedinstveno iskustvo u radu s nekim od najvećih istraživača, avanturista i sportista na svetu kao reditelj, snimatelj i fotograf. Zajedno su radili na projektima za National Geographic, The North Face i The New York Times.

Četvrtak, 09. maj / 20.00 / Dom omladine Beograda

Fridkin bez cenzure (Friedkin Uncut)

Francesco Zippel, Italija, 2018, 106’

Festivali Venecija 2018, Hof 2018

Po prvi put, Friedkin otvara dušu i vodi publiku na fascinantno putovanje kroz teme i priče koje su uticale na njegov život i njegovu umetničku karijeru. Zahvaljujući „ol-star“ postavi prijatelja i saradnika (uključujući, između ostalog, Francisa Forda Coppolu, Quentina Tarantina, Willema Dafoea, Wesa Andersona, Matthewa McConaugheya, Ellen Burstyn, Michaela Shannona i Juno Temple), otkrivamo priče i anegdote, i diskutujemo o tome šta to znači biti umetnik – sve u cilju slavljenja jedinstvenog Billyja Friedkina i zabave i strasti stvaranja umetnosti.

O reditelju: Francesco Zippel je glumac i režiser, poznat po filmovima Friedkin Uncut (2018) i La silhouette del tempo vista da Piero Tosi.

Petak 10. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda, Q&A

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement