Naslovna FILM Otvoren BELDOCS 2019!

Otvoren BELDOCS 2019!

Projekcijom filma “Linija života” u režiji Darka Bajića o njegovom ocu Milošu, prvom apstraktnom slikaru u socrealizmu koji je kao logoraš preživeo strahote nacističkog logora Mathauzen, u beogradskoj Kombank dvorani otvoren je Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks”.

Pre projekcije filma “Linija života”, reditelj Darko Bajić kazao je Tanjugu da se često dešava da ljudi svoje male foldere iz prošlosti ne otvaraju.

“Onda se čudom čude kada nešto dobro urade za sebe i to pripisuju sopstvenom instiktu. Ovaj film je zapravo otvaranje mog foldera prošlosti. Oni koji su živeli pre nas mislili su takođe o budućnosti. Trudili su se da osvoje budućnost na što bolji način, bila ona u umetnosti ili u nekom drugom segmentu delovanja”, kazao je Bajić i dodao da je u filmu iznova pronašao svoj odnos prema ocu.

“Pronašao sam i snagu svog oca da iz Mathauzena ne izađe slomljen, iako mu je tamo život svaki dan visio o koncu jer je bio blizu smrti. On je iz logora izašo oslobođen i film je na neki način i moje oslobađanje i sigurno najznačajnije ostvarenje koje sam do sada režirao”, kazao je Bajić.

Više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma pripremili su organizatori festivala na nekoliko lokacija u Beogradu.  Gledaoce očekuju ostvarenja od o nekadašnjem predsedniku SSSR Mihailu Gorbačovu, kontroverznom fajteru Konoru Mekgregoru… Dokumentarni film “Upoznati Gorbačova” u režiji Vernera Hercoga i Andrea Singera, biće prikazan u programu biografskih filmova “Profile” predstojećeg Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova Beldoks. U okviru iste selekcije, biće prikazan i film o kontroverznoj bokserskoj zvezdi UFC, Ircu Konoru Mekgregoru, koji je ovih dana saopštio da je završio profesionalnu karijeru takmičara u mešovitim borilačkim veštinama (MMA).

Domaći takmičarski program okuplja šest filmova raznolikih tematika, među kojima će se naći četiri svetske i dve srpske premijere.

Savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali podjednako izazovnim ostvarenjima. 
Autori ovih dela hrabro ispituju svet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opšitni, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

O nagradama u domaćem takmičarksom programu 12. Beldoksa odlučivaće tročlani žiri u sastavu: slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona.

Foto Tanjug

Čekirajte Obavezno

Branislav Lečić bi voleo da glumi ARKANA – Bio bi to SJAJAN FILM! I Ceca smatra da bio ON bio PRAVI IZBOR!

Glumca Branislava Lečića, posle duže pauze, ponovo ćemo gledati na malim ekranima. Ovog puta u seriji Kralj, u kojoj će na predlog...

HIT! Sloboda Mićalović i u seriji dobija BLIZANCE! Otkrijte šta nam donosi TREĆA SEZONA serije URGENTNI CENTAR!

Popularnost glumice Slobode Mićalović ne jenjava. Ona je svakako najbolji dokaz toga da se karijera može graditi bez senzacionalizma i skandala, a...

ŠOK! Evo koliko je LANE GUTOVIĆ zarađivao PO EPIZODI u seriji BELA LAĐA! I Šojić bi mu pozavideo…

Glumac Lane Gutović jedan je od velikana domaćeg glumišta. Mada se proslavio rolom Srećka Šojića u filmskom serijalu Tesna koža, čiji je...

OTKRIVAMO – Evo kada se HOTEL BEOGRAD vraća u BIOSKOPE!

Film Hotel Beograd, koji nam je na neki način doneo nastavak avantura čuvenog ljubavnog para “Paša i Daša” iz čuvene popularne ruske...

Miodrag Radonjić OTKRIVA – Baća nije rođen da čuva decu!

Glumac Miodrag Radonjić rolom Baće u hit filmu i serijalu Južni vetar, ali i ulogom u filmu Hotel Beograd koji, nažalost, nije...