Kinezi plaćaju rimejk VALTERA!

Kultni jugoslovenski ratni filmovi “Valter brani Sarajevo” i “Most” dobiće svoje nove verzije.

Poznato je da su Kinezi “ludi” za jugoslovenskim partizanskim filmovima. Velimir Bata Živojinović je zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo” u Kini imao status božanstva, a čak je njegov lik bio na jednom lokalnom pivu.

Kultne replike iz filma, poput “Zenze dize štat das ist Valter” (Vidite ovaj grad, to je Valter) i “Gledaj ga lafčino, vidiša ga (Valtera)” i danas se često koriste u svakodnevnom govoru.

Nekoliko decenija nakon što su snimljeni ovaj film (1972. godine), kao i film “Most” (iz 1969.) godine, Kinezi su odlučili da finansiraju njihove rimejkove.

“Huahua Media”, Filmski centar Sarajevo i “Dandelion Productions Inc”. potpisali su sporazume o saradnji na rimejku ova dva klasika jugoslovenske kinematografije, saopšteno je danas.

Na izradi rimejka radiće i poznati srpski filmski producent i reditelj Predrag Gaga Antonijevićkoji je trenutno angažovan u Holivudu, dok u Srbiji snima film o Jasenovcu i popularnu seriju “Državni službenik”. 

Film “Most” ušao je u preliminarnu fazu priprema i početak snimanja planira se za početak 2020. godine. Predstavnci Huahua Media dolaze u narednih mesec dana u Sarajevo i Beograd radi obilaska lokacija, kastinga i daljih priprema za ovaj veliki filmski projekat.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasadori Srbije i BiH u Kini, a saradnjom je stvoren
međunarodni produkcijski tim koji će, koristeći najnoviju tehnologiju snimanja filmova,
ponovo kreirati romantične i herojske epove.

Ovaj rimejk projekat, navodi se u saopštenju iz Filmskog centra Srbije, neće samo odati počast klasicima, već produbiti kulturnu razmenu Kine, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ovaj rimejk jugoslovenih filmskih bisera je još jedan dokaz velikog uspeha srpske kinematografije, koja ima velelepnu istoriju i bogatu tradiciju oslikanu u brojnim filmskim ostvarenjima. Srbija i Kina su dve veoma udaljene zemlje, ali je nit koja ih spaja neraskidiva i protkana kroz sve sfere, a posebno u oblasti umetnosti”, istakla je predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan.

Foto Promo