Naslovna TV Black Mirror (peta sezona)- Od seksa avatara do holograma Majli Sajrus!

Black Mirror (peta sezona)- Od seksa avatara do holograma Majli Sajrus!

Na koji način će moderna tehnologija izmeniti seks, međuljudske odnose, promeniti to kako doživljavamo naše idole, ali i nas same. Peta sezona Netflixovog serijala Black Mirror bez mnogo premišljanja daje svoj odgovor na ovo pitanje.

Poslednji nastavak tehno-paranoja serijala koji je kreirao Čarli Bruker i potpisao kao scenarista i producent sa koleginicom Anabel Džons vratio je na talon neke stare teme kojima se serija bavila u prethodnim epizodama i ponovo nas naveo na razmišljanje na koji način su informacije i tehnologija izmenili našu stvarnost.

Počevši sa neobičnom strastvenom vezom koju u virtualnoj realnosti razvijaju dva prijatelja sa koledža koji se susreću posle nekoliko godina pauze i započinju druženje preko svojih avatara u igrici koje se redovno završava žestokim seksom (iako u stvarnosti ne gaje nikakva osećanja jedan prema drugom), preko taksiste opsednutog likom tvorca aplikacije zbog koje je izgubio ženu jer je u odsudnom trenutku skrenuo pogled sa volana da bi pogledao upravo pristiglo obaveštenje, do tužne sudbine super zvezde (Majli Sajrus) čijim je stvarnim životom zagospodarila njena tetka da bi je bacila u komu i poslužila se njenim mozgom za stvaranje još savršenije hologram Majli Sajrus, Black Mirror je i ovog puta sa samo tri epizode objasnio u kom pravcu ide naš svet.

Strast među avatarima, smrt zbog društvenih mreža i hologramske super zvezde. Koliko god zastrašujuće delovalo, ta naizgled mračna budućnost već je postala naša sadašnjost.

“Iako su mnogi komentarisali kako smo se u petoj sezoni bavili uticajem tehnologije i interneta na menjanje naše društvene stvarnosti i nekih osnovnih odnosa, novim epizodama, u stvari, želeli smo da pokažemo koliko smo postali usamljeni u gomili. Smatram da smo davno prošli tu tačku u kojoj virtualna stvarnost guta ovu pravu. U tom trenutku još je bilo neke nade. Svedoci smo nove faze u kojoj je taj proces dovršen, a nama gospodare nezdravi odnosi bez kojih ne možemo da živimo. Osećaj sreće zbog stvari koje ne postoje. To je tema pete sezone Black Mirrora”, poručuje Bruker, dodajući da više nije bitno ono što jesmo, već ono što bi trebalo da budemo u očima drugih.

“Nekada je za to bilo potrebno mnogo rada i usavršavanja, danas su dovoljna dva, tri filtera. Živimo fantazije i srećni smo sa njima”, zaključuje on.

Foto Promo

Čekirajte Obavezno

HIT serija ISPRIČAJ MI PRIČU od 31. maja na RTS 1 – nedeljom u 23.00!

Zanimljiva i neobična serija “Pričaj mi priču” (Tell Me A Story, 2018) stiže na Prvi program RTS-a. Ovaj uzbudljivi...

VIASAT HISTORY od 1. juna PONEDELJKOM U 20.05, vodi nas u novi ciklus MISTERIJA U MUZEJU!

Spremite se za novu 12. sezonu serijala "Misterije u muzeju" u koje nas od 1. juna premijerno vodi kanal Viasat History, ponedeljkom...

Kako da postanete producent – NAJVAŽNIJI ČOVEK SVAKOG UMETNIČKOG PROJEKTA

Želite da napravite karijeru u umetnosti, ali da ne budete samo jedna od karika na tom putu, nego da budete svestrani i...

Besa 5. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.50): Uroš dobija NOVI ZADATAK!

Dejvid Bej stiže u Beograd u hotel u kome će sačekati svoj let za London. Pročitaj još Otkrivamo SVE...

IGRA SUDBINE 82. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.00): Ada odlučuje da raskrinka IVANA! Da li je ON ubio LUKINU majku?

Pošto čuje od Luke da je Ivan ubio njegovu majku i da je to razlog mržnje prema ocu, Ada odlučuje da otvori...