Jezivo! Ovako su STVARNO izgledali poslednji dani vatrogasca iz ČERNOBILJA!

Iako je od emitovanja poslednje epizode serije Černobil prošlo više od nedelju dana, još uvek se sabiraju utisci na društvenim mrežama. Ekipa koja je radila seriju u nekoliko navrata govorila je o nastanku serije, a poznato je da su gotovo svi likovi, osim nuklearne fizičarke Ulane Khomyuk čiji je lik dočarao sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije – stvarni.

Među onima koji su zaista postojali su i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila. U seriji je prikazano kako Ignatenko odlazi da gasi požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće. Nakon toga Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gde ga trudna Ljudmila posećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa devojčicu koja od posledica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.

Po nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvek je među živima. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj sudbini progovorila je mnogo pre snimanja serije Černobil, i to u knjizi Glas iz Černobila. Ljudmila je autorki knjige Svetlani Aleksijevič ispričala da su dan kasnije ona i Vasilij trebali ići u Belorusiju da posete njegove roditelje i da je on od četiri ujutro trebalo da bude slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao jedan sat iza ponoći pa je Ignatenko otišao na posao, misleći da je reč o običnom požaru.

On i Ljudmila venčali su se 1983. godine, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. godine. U knjizi je Ljudmila opisala poslednje dane njegovog života i mnogo su strašniji nego što je to prikazano u seriji.

“Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Poslednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u vlastitim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to”, ispričala je Ljudmila. Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom kovčegu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo telo i dalje bilo radioaktivno.”

Foto HBO