Connect with us

TV

Nove dokumentarne serije u julu na kanalu Viasat History

Published

on

LOVCI NA NACISTE (dokumentarna serija)

Od utorka, 9. jula, premijerno svakog radnog dana, u 21.00

Žanr: Dokumentarac / istorija

Godina: 2011

Sezona: 1

Broj epizoda: 8 x 60 min

U pitanju je jedna od najvećih detektivskih priča svih vremena. Kroz osam očaravajućih misija, emisija “Lovci na naciste” pripoveda o tome kako je odabrana grupa tajnih agenata lovila neke od najomraženijih ljudi u istoriji i kako ih je izvela pred lice pravde. Naratori serije su pravi lovci na naciste, a svaka epizoda pripoveda priču o nekoj misiji – od dramatične potrage u Boliviji za Klausom Barbijem, do operacije Mosada sa ciljem kudnapovanja Adolfa Ejhmana, u Buenos Ajresu. Ova serija priseća se toga kako je naciste konačno stigla osvetnička pravda.

OTKRIVANJE ISTORIJE (dokumentarna serija)

Premijerno od nedelje, 7. jula u 21.00

Žanr: Dokumentarac / istorija

Godina: 2018

Sezona: 1

Broj epizoda: 4 x 60 min

Mitovi teško odumiru, a istorija 20. veka nije izuzetak ovog pravila. Čak i danas se držimo nekih uvreženih verovanja smatrajući ih apsolutnim istinama. Tako verujemo da je Hirošima bila uzrok što se Japan predao, da je Maršalov plan spasio Evropu, da je Adolf Hitler bio vojni genije i da je Mao Ce Tung bio nužno zlo koje je bilo neophodno da bi se desila modernizacija Kine. Ima neke istine u ovim tvrdnjama, ali one su u neku ruku i kontradiktorne stvarnim istorijskim dešavanjima. Šta ako je istina ipak nešto drugačija? Kroz ispitivanje nacionalnih i međunarodnih mitova, ovaj dokumentarac priseća se ključnih dešavanja istorije 20.veka, kroz jednu novu perspektivu, kako bi ponudio nova, bolja i suptilnija tumačenja, a podsećajući na elemente koji su zaboravljeni ili nekada bačeni u zapećak.

HRIŠĆANSTVO – NAJVEĆA PRIČA (specijal)

Od ponedeljka, 8. jula, svakog radnog dana u 22.00

Kanal Viasat History pažljivo je odabrao kvalitetne dokumentarce kako bi nam bolje predstavio religiju koja je vekovima dominirala Evropom. U emisiji Istorija hrišćanstva istoričar ser Dijarmejd Mek Kulok vodi nas kroz istoriju ekstrema, od spiritualnih radnji do transcedentalne umetnosti do politike i progonjenja sekti. U dvodelnom dokumentarcu Lovci na Biblije, otkrivamo tajne skripti i putujemo u Egipat, kako bismo išli tragovima učenjaka i arheologa iz 19. i 20. veka, u njihovom pohodu na rane biblijske manuskripte.

ISTORIJA HRIŠĆANSTVA (dokumentarna serija)

Premijerno, svakog radnog dana, od ponedeljka, 8. jula, u 22.00

Žanr: Dokumentarac / istorija / religija

Godina: 2014

Sezona: 1

Broj epizoda: 6 x 60 min

Šta je dovelo do toga da jedna mala jevrejska sekta preraste u najveću religiju na svetu? Ova serija istražuje zaboravljene korene hrišćanstva i ključ njenog neočekivanog širenja u Aziji, Evropi, Africi i Severnoj Americi. U dubini, hrišćanstvo počiva na istim osnovama, ali šta je to i šta tačno znači biti katolik, pravoslavac, protestant ili nešto drugo? Hrišćanstvo je preživelo progone, raskole, ratove religija. U današnjoj Evropi, hrišćanstvo je pod pritiskom apatije svetovnog društva – da li je ovo njegovo završno poglavlje?

NACISTI I SPUŠTANJE NA MESEC (dokumentarni film)

Subota 20. jul, u 22.00

Žanr: Dokumentarac / istorija

Godina: 2018

Činjenica da je Nil Armstrong bio prvi čovek koji je 19. jula 1969. godine sleteo na Mesec, predstavlja uspeh i Vernera von Brauna, kao i njegov tim od preko 100 Nasinih tehničara i inženjera iz Nemačke. Međutim, priča o uspehu obavijena je velom mračne tajne. Mnogi od ovih Nemaca imali su nacističku prošlost i bili su deo tima koji je razvijao ozloglašenu raketu V2. Oko dvadeset hiljada radnika izgubilo je život prisilno radeći u krajnje nehumanim uslovima u nacističkim podzemnim fabrikama oružja. U tajnoj operaciji, a sa ciljem razvoja nemačke raketne industrije, Amerikanci su 1945. godine naučnike doveli u SAD. Poverljiva dokumenta otkrivena su javnosti nekoliko desetina godina kasnije, otkrivajući veze nemačkih NASA radnika sa Trećim rajhom.

SPUŠTANJE NA MESEC – NAJVEĆA SVETSKA PREVARA? (dokumentarni film)

Subota, 20. jul, u 23.00

Žanr: Dokumentarac / istorija

Godina: 2019

Kada su Nil Armstrong i Baz Aldrin napravili prve korake na Mesecu, u julu 1969. godine, svet se iznenada podelio u dve kategorije. Na one koji su verovali u sletanje Apola 11 i na one koji nisu. Istražujemo obe strane ove debate. Neke ankete pokazuju da čak 52% Britanaca i dalje veruje da je ovo sletanje bilo inscenirano kako bi se pretekla Rusija u svemirskim istraživanjima. U ovom dokumentarcu tragamo za finalnim odgovorom, tako što ćemo sami napraviti svemirsku scenografiju i ispitaćemo mnoge suprotstavljene teorije. Vodićemo razgovore sa mnogim uvaženim ekspertima, teoretičarima zavere, gledaćemo arhivski materijal i detaljne rekonstrukcije sletanja. Hajde da ovu debatu okončamo jednom zauvek.

Continue Reading
Advertisement