Connect with us

FILM

Spajdermen – Daleko od kuće: U novom kostimu na tragu starih klasika

Published

on

“Spajdermen: Daleko od kuće” isplešće svoju mrežu dobrog komšije u novom nastavku oko domaćih, ali i svetskih bioskopa 4. jula. Mada embargo na zvanične kritike i recenzije u štampi i elektronskim medijima stoji do 2. jula, brojni kritičari širom sveta koji su pretpremijerno pogledali film pronašli su način da daju svoj sud o onome što se dugo najavljivalo kao labav nastavak ne tako uspešnog Spajdermenovog Povratka kući. Ipak, ispostavilo se da uopšte nije tako, i da je novi Spajdi uspeo da se izdigne do pristojnih visina i podari nam jedan kvalitetan film.

Rame uz rame sa MISTERIOM!

Tom Holand vraća nam se drugi put na velika platna kao prijateljski komšija u prepoznatljivom crveno-plavom kostimu, ne bi li nam sjajnom glumom, ali i odličnom fizičkom spremnošću na što bolji način doneo završno poglavlje takozvane treće faze Marvelovog filmskog Univerzuma. Videćemo kako će se njegova staza ovog puta ukrstiti sa putem poznatog negativca Misterija ( u filmu plemeniti dobrica), kog nam je za ovu priliku dočarao Džejk Džilenhol (priznajemo, uželeli smo ga se), a društvo im prave Semjuel Li Džekson, Kibi Smalders i Zendaja koja nam se vraća kao EmDžej.

Ono što je značajno u vezi sa ovim filmom je to da je reč o prvom Marvelovom filmu koji se direktno nastavlja na “Osvetnike: Kraj igre”. Iako se prve kritike i spojleri neće pojaviti u javnosti pre 2. jula, prema objavama novinara i kritičara na društvenim mrežama koji su imali priliku da vide novo delo režisera Džona Votsa, novi Spajdermen učinio je nešto neverovatno isporučivši nam priču koja će u potpunosti biti u ravni jednog od najvećih bioskopskih hitova svih vremena. Pitamo se, na koji način je film o jednom junaku, i to o Spajdermenu, koji, priznaćete nije uspeo baš da se proslavi dosadašnjim samostalnim dostignućima, sada ostavio tako dobar utisak na svetske filmofilske eksperte. Odgovor je lako pronaći upravo u njihovim utiscima. Spajdermen je, smatraju oni, IGRU iz svemira vratio na Zemlju i podsetio nas na to zbog čega je ovaj strip junak, prvenstveno u svojoj crtanoj verziji, od početka bio zanimljiv publici. Ukratko, doživeli smo povratak korenima, a “Spajdermen: Daleko od kuće” mogao bi, posle dužeg vremena, postati jedan od klasika kojih već dugo nema na našim velikim platnima.

Spajdermen u svetu posle KRAJA IGRE

Dodatno, Spajdermen je prizemljio pomalo već steroidima nabijen let pomahnitalih Marvelovih junaka vraćajući nas ljudskom segmentu priče. Tako ćemo u nastavku koji nas čeka 4. jula videti mnogo više emocija, ali i posmatrati svet posle velike tragedije koja je zadesila Univerzum nakon što se Tanos poigrao “čarobnim kamenčićima” i prepolovio populaciju, jer čovek nije ljubitelj velike gužve. Upravo taj deo priče “Daleko od kuće” kritičari su ocenili kao veliko osveženje, ističući da je lepo videti kako svet svakodnevno funkcioniše u tim novim značajno izmenjenim uslovima.

Ono što je doprinelo brojnim pozitivnim reakcijama na film svakako je i deo filma koji prati Piterov odlazak na ekskurziju u Evropu gde se začinje romansa između njega i EmDžej. Druga polovina filma bavi se ratom protiv Elementista, kada Piter dobija poverenje Nika Furija i novog Misterija, kada ćemo, kako nam to najavljuju videti i najbolje akcione scene u istoriji filmova o Spajdiju. To verovatno ima veze sa jednom od najvećih ekskluziva ovog nastavka, a reč je naravno o novom kostimu popularnog junaka. Posebno nas raduje to što će većina okršaja sa negativcima, ovog puta da se odvija na poznatim evropskim lokacijama. Spajdermen će, možda, biti daleko od kuće, ali mi ćemo se osećati – kao kod kuće!

Da li je “Daleko od kuće” vredan HVALE koju je dobio?

Uprkos sjajnim kritikama i salvi hvalospeva na račun novog Spajdija, ipak, sumnjamo da će završnica ove akcione superherojske sage biti epska i šokantna. Najveće iznenađenje može nam prirediti dobričina Misterio koji je u najavama predstavljen kao pozitivac, a budući da znamo njegovu pravu prirodu, moguće je da se u liku Džilinhola prikriva zloća koji će Spajdiju pokmrsiti mrežu. Ili makar pokušati.

Tobi Megvajer sa drugim delom Spajdermena, prema našem mišljenju, postavio je standard, ne samo kada je reč o ovoj franšizi, već i o žanru uopšte i sumnjamo da će novi Spajdermen uspeti da dostigne te visine. Ipak, neki od kritičara, među kojima je i novinar Varajetija Kevin Mekarti bez mnogo zadrške tvrde da je “Daleko od kuće” zbacio sa prestola čuveni film Sema Rejmija i poslao ga DALEKO U PROŠLOST! Da li je to istina – videćemo 4. jula.

Foto Promo

Video

Continue Reading
Advertisement