Connect with us

TV

Nova 3D crtana serija o Štrumpfovima stiže 2020!

Published

on

Popularni crtani junaci Štrumpfovi, uz koje su odrastale generacije, vraćaju se uskoro na mali ekran! Nova crtana serija sa plavim malih bićima iz šume ugledaće svetlost dana sledeće godine. Poput poslednjeg animiranog filma “Štrumpfovi: Skriveno selo” (2017) crtać će biti urađen u 3D formatu, a svaka epizoda trajaće 11 minuta.

Budući da dva igrano-animirana filma iz 2011. i 2013. nisu naišla na pozitivne kritike, jedva vrativši uloženi novac, Sony pictures je odustao od planiranog trećeg i poslednjeg dela. Štrumpfovi su zato odlučili da spakuju kofere i vrate se tamo gde su ih mališani širom sveta zavoleli – na televiziju. I to u svoju postojbinu! Novu crtanu seriju radiće Belgijanci u koprodukciji sa Nemcima i Francuzima, a premijera je zakazana za proleće 2020.

U davna, pradavna vremena, u jednoj dalekoj šumi postojalo je mesto gde niko nije bio tužan. U tom malom selu među cvećem, u kućicama koje liče na šumske pečurke živeo je mali plavi narod koji se zvao – Štrumpfovi. I koji je govorio štrumpfovskim jezikom. Bili su to fini ljudi. Ali, čak i sunce i leptiri moraju da imaju svoj crni oblak. Za štrumpfove se taj crni objak zove – Gargamel. Strašni čarobnjak i prava zloća od čoveka. Njegov glavni cilj u životu jeste da uništi Štrumpfove, za stvaranje napitka koji pretvora metal u zlato. Ali, ne treba tu mnogo da se priča. Priča je tu da se vidi i, naravno, da se svidi!

Ovim rečima, pre 30-ak godina, narator Štrumpfova je svake nedelje, pola sata pre Dnevnika 2, uvodio u novu uzbudljivu avanturu neodoljivih malih plavih bića za kojima su ludela deca bivše SFRJ. Štrumpfovi su se osamdesetih godina prikazivali u više navrata, a za područje Srbije, sinhronizaciju crtane serije radila je TV Beograd. Glasove Štrumpfovima pozajmili su Slavko Simić, Mića Tatić, Tamara Pavlović i Ljubiša Bačić, a glas Gargamelu dao je Dragan Vujić Vujke, koji je režirao sinhronizaciju novih filmova o Štrumpfovima.

Pre dve godine reditelj Radža Gosnel vratio je omiljene dečje likove na veliko platno, a o tome koliko su im nedostajali govori i velika gledanost filma koja je izrodila i drugi deo (ovih dana puni bioskope širom sveta). Osim u bioskopu, neki novi klinci imaju prilike da se druže sa starih crtanim junacima na „Jutjubu“.

A KO SU ŠTRUMPFOVI?

Visoki su kao tri jabuke. Imaju plavu kožu, obučeni su u uske bele pantalone i na glavama nose bele kapice. Svaki od Štrumpfova poseduje dodatak na odeći koji identifikuje njegov karakter. Štrumpfovi imaju preko 100 godina, a njihov vođa Veliki Štrumpf proslavio je u septembru 1958. – 542 rođendan! Možda zvuči uvrnuto, ali Štrumpfovi nikad ne stare, zbog čega će beba Štrumpf zauvek to i ostati. A koje je godište Štrumpfeta? Pa… Dame se ne pitaju za godine. Je l’ tako?

U selu Štrumpfova ne postoji novac. Svako radi onoliko koliko može i ono što najbolje zna. Svi su složni, vole da se igraju i da se međusobno pomažu. Zato se Štrumpfovi plaše ljudi, jer znaju da je njima najvažnije da imaju što više novaca, da kradu jedni od drugih, da se svađaju… Ali, dešava se i da Štrumpfovi pokazuju neke ljudske osobine kao što su zavist, želja za moći i slavom… Tada na scenu stupa njihov mirotvorac – Veliki Štrumpf.

Radnja serije smeštena je u fiktivni srednji vek, doba čarobnjaka, alhemičara, starih zamkova, mitskih bića i patuljaka. Ipak, prisutni su i neki elementi savremenog društva, kao što su petarde ili kuvarsko odelo. U nekim epizodama pojavljuju se i kočije, koje su korišćene tek u 18. veku. U jednom nastavku saznajemo da selo Štrumpfova štiti kosmička čarolija, zbog čega ga niko ne može pronaći.

KO JE KO

Veliki Štrumpf je vođa Štrumpfova i prepoznatljiv je po crvenoj odeći i bujnoj sedoj bradi. Mnogo je stariji od Štrumpfova, osim Deke i Bake Štrumpf. Štrumpfovi mu se obraćaju kada su u nevolji, jer je vešt u pravljenju napitaka i bacanju čini.

Štrumpfetu je od gline stvorio zli čarobnjak Gargamel, kako bi mu pomogla da zarobi Štrumpfove. Prvobitno je imala crnu kosu, ali je postala plavuša kada ju je Veliki Štrumpf pretvorio u pravog Štrumpfa.

Kefalo smatra sebe najinteligentnijim Štrumpfom i stručnjakom za sve, iako se njegovo umeće uvek dovodi pod znak pitanja jer često dovodi drugare u opasnost. On je pomoćnik Velikog Štrumpfa, zbog čega veruje da je drugi po važnosti u selu. Nosi velike naočare i stalno zapisuje doživljalje i misli u tomove knjiga pod nazivom „Citati Štrumpfa Kefala“. Štrumpfovi najčešće reaguju na njegova pametovanja tako što ga bukvalno izbace iz sela. Njegov najbolji prijatelj je Trapa.

Mrgud je cinična prznica. Njegova uzrečica je „Mrzim“, i obično ima mrzovoljan izraz lica. U stripovima bio je prvobitno normalan Štrumpf, koji se promenio kada ga je ujela „bz“ muva. U crtanoj seriji, Mrgud je oduvek bio prznica. Uprkos mrzovolji, ima meko srce za Bebu Štrumpf i Štrumpfiće.

Trapa je smotan, ali prijateljski nastrojen. Njegov najbolji prijatelj je Kefalo. Odlikuje ga široka odeća, koja još više doprinosi njegovoj trapavosti (njegovo odelo je normalno u stripu). Hobi mu je sakupljanje kamenja.

Gruber je neverovatno snažan i često radi mnogo teške poslove u selu. Ima istetovirano srce probodeno strelom na ramenu. Njegova omiljena zanimacija je dizanje tegova, i išutiranje Kefala iz sela. Najbolji prijatelj mu je Munđa.

Gricko je kuvar. Prepoznatljiv je po kuvarskoj kapi. Omiljena Grickova aktivnost je pripremanje poslastica, koje najčešće sam pojede. U stripovima likovi kuvara i proždrljivog Štrumpfa su razdvojeni.

Licko je narcisoidni Štrumpf, zaljubljen u samog sebe. Prepoznatljiv je po cvetu na kapi i ogledalu koje nosi da se ogleda u njemu.

Kuckalo je glavni majstor u selu, poznat po tehničkim izumima. Uvek nosi kombinezon, vizir na kapi i olovku za uvetom. Najbolji prijatelj mu je Gruber. U najnovijoj srpskoj sinhronizaciji, Munđa je poznat i kao Čekićar.

Mazalo je slikar sa francuskim naglaskom, koji svoje radove gotovo uvek naziva remek delom.

Škrabalo je pesnik, a Štrumpfeta ga je u jednoj epizodi okarakterisala kao jedinog Štrumpfa koji može da je usreći.

Snevko živi u svom svetu mašte. Najpoznatiji je po epizodi u kojoj postaje Astroštrumpf i posećuje fiktivnu drugu planetu. U stripu on nema ime, već ga zovu „Štrumpf koji nije kao drugi“, dok je u crtanoj seriji često prikazan kao kapetan broda Štrumpf II.

Gurko je veseli Štrumpf koji obožava da smišlja šale i trikove. On skoro uvek koristi istu šalu: kutiju ukrašenu mašnom koju ponudi žrtvama kao iznenađenje ili poklon. Kutija eksplodira kada je primalac otvori, oslobođajući puno dima koji pocrni žrtvino lice.

Svirko obožava da svira trubu, iako nije nimalo uspešan i nervira ostale Štrumpfove…

GARGAMEL I AZRIEL

Gargamel je čarobnjak i zakleti neprijatelj Štrumpfova, a samim tim i glavni negativac. Prilično je (ne)vešt u stvaranju čarobnih napitaka za razne situacije i moglo bi se reći da je alhemičar.

Njegov glavni cilj u životu jeste da uništi sve Štrumpfove za stvaranje napitka koji pretvora metal u zlato. Azriel je mačak i Gargamelov kućni ljubimac. Mada se Gargamel nikad prema njemu ne ponaša lepo, Azrielu polazi za rukom da se na kraju obračuna sa gospodarom. Unapred zna da će Gargamelove zamke završiti neuspešno, ali uvek ide sa njim u lov nadajući se da će, ipak, uhvatiti nekog Štrumpfa.

OD STRIPA DO CRTAĆA

Razigrani plavi čovečuljci koji žive u kućama od pečuraka, pojavili su se pre 61 godinu kao delo belgijskog crtača stripova Pjera Kilifora, u jednoj od epizoda o avanturama Žoana i Pirluija, pod imenom “Flauta sa šest rupa”. Kilifor (1927–1992) poznatiji kao Pejo, prvi strip o Štrumpfovima objavio je 1958. godine u strip magazinu “Spiro”, pod promenjenim nazivom “Flauta šest Štrumpfova”. Od tada, Štrumpfovi počinju sve više da se uobličavaju i svaki od njih dobija svoj karakter.

Šira javnost upoznala ih je tek u crtanim filmovima kompanije „Hana–Barbera”, koja je potpisala i crtane filmove “Porodica Kremenko” i “Skubi Du”, ikone američke pop kulture. Od 1981. do 1990. godine serijal „Štrumpfovi” prikazivan je na televiziji En-Bi-Si, kada je postigao visoki rejting gledanosti i svetsku popularnost. Snimljeno je 256 crtanih epizoda u trajanju od po 30 minuta.

Štrumpfovi su među najomiljenijim crtanim likovima širom sveta i, uz Mikija Mausa i Diznijeve junake, jedna od najpoznatijih marki. Od 1959, kada su postali nezavisan proizvod, u svetu je prodato više od 30 miliona albuma o Štrumpfovima, kao i više miliona video igara i DVD izdanja, dok su figurice, procenjuje se, prodate u tiražu od više od 200 miliona.

Pejo je umro 1992, u 65. godini, ali njegovi likovi i dalje žive u srcima njihovih obožavalaca, prošlih, sadašnjih i budućih vremena.

TEORIJA O KOMUNIZMU

Postoje teorije da je političko i ekonomsko uređenje Štrumpfova nalik komunizmu s apsolutnim vođom. Veliki Štrumf je nalik Karlu Marksu, dobar i moćan čarobnjak sa gustom belom bradom, crvenim pantalonama i kapom, stereotipnom bojom komunizma. U svim epizodama ima glavnu i poslednju reč, a kada ga nema u selu – u svetu Štrumpfova zavlada nered.

RASIZAM

Francuski sociolog Antoan Bueno u svojoj knjizi “Mala plava knjiga” izneo je teoriju da Štumfovi šire rasističku propagandu, dok je Gargamel – Jevrej. On je to zaključio na osnovu toga što kada se Štrumfovi razbole – postaju crni i gube inteligenciju, a dok su bolesni ne mogu čak ni da govore. Fanovi Štrumpfova odmah su reagovali na Buenove napade, optuživši ga da je knjigom “unakazio” junake njihovog djetinjstva.

Foto Promo

Video

Continue Reading
Advertisement