Connect with us

TV

Serija GRUPA – Životna drama mladih narko dilera od oktobra na RTS!

Published

on

Otkako se pojavila 2014. godine, uverljiva i uzbudljiva pilot-epizoda serije „Odeljenje“ uzburkala je javnost željnu dobre krimi-priče. Dok su se pregledi najpre brojali u hiljadama, a onda prestigli milion, pojavilo se pitanje: kada će nastavak? Posle petogodišnje tišine konačno ćemo, u oktobru, na RTS gledati 11-delnu priču koja nas je opčinila. Složenija je radnja u odnosu na „Odeljenje“, autorska i glumačka postava delimično su izmenjene, a novi naziv je „Grupa“. Velika ekipa režisera, pisaca i glumaca stvarala je dramsku seriju po zamisli maštovitog i ambicioznog Uroša Tomića (potpisuje režiju nekoliko epizoda) i iskusnog Dragana Đurkovića.

– Početna ideja „Odeljenja“ bila je da kroz priču o dečaku koji postaje diler upozorimo društvo na količinu narkotika koja je prisutna i dostupna u školama u Srbiji. I u „Grupi“ se bavimo ovom temom, s tim što sada postoje četiri glavna junaka i više smo fokusirani na problem preprodaje droge nego na njeno konzumiranje – objašnjava Tomić.

Publika u Sarajevu prva će oceniti seriju, jer će premijerno biti prikazana na tamošnjem filmskom festivalu (od 16. do 23. avgusta), pored „Senki nad Balkanom 2“, „Bese“, makedonske serije „Familija Markovski“ i slovenačke „Jezero“.

– Ovo će biti prvi pravi test za „Grupu“, jer će je pogledati veliki broj ljudi. Nadam se da će gledaoci uživati u novim glumcima koje dosad nisu viđali na malom ekranu.

Poznata lica, među kojima su Branka Katić, Jasna Đuričić i Vojin Ćetković, podržavaće mlađe kolege iz drugog plana. Prikazaće se u drugačijem izdanju, a, prema rečima autora, Jasna će nas uznemiriti, Vojin dobro zabaviti, a Branka rasplakati. Autori su pružili šansu neafirmisanim umetnicima, koji su, prema Tomićevom mišljenju, zablistali u svojim ulogama. Svi zajedno borili su se da među njima bude Milica Mima Trifunović.

– Ova talentovana glumica, dobro poznata u pozorišnim krugovima, najpre je odbijala da tumači lik inspektorke Marte, a onda je stvorila junakinju koja bi mogla da bude deo dobre Bi-Bi-Sijeve serije, ili vrhunskog skandinavskog krimića. Njen kolega sa klase Filip Đurić, takođe će biti novo lice za veći deo publike, a radi se o verovatnom jednom od naših najboljih glumaca. On igra negativca kakvog nismo imali u domaćim serijama. Igor Benčina je igrao u pilot–epizodi serije i bio je toliko dobar da smo samo radili na tome da ovde bude još bolji. Bez njega „Grupa“ ne bi bila to što jeste.

Kroz tri paralelne priče o policajcima, kriminalcima i tinejdžerima, serija nas uvodi u svet trgovine narkoticima i probleme omladinaca koji se u njemu izgube. Ispričana je na specifičan način i, prema rečima reditelja Ivana Stefanovića, doneće na mali ekran nešto sasvim novo.

– Naracija i dijalozi drugačiji su od onog koji je zastupljen u domaćim serijama. Nikada nisam radio ni gledao ovakvu priču. Imate osećaj kao da je to igrani film u nastavcima – kaže on.

Mlada scenaristkinja Katarina Mitrović, kojoj je je ovo prvi profesionalni angažman, priča nam da je sa timom provela mesece radeći na tekstu s ciljem da finalni proizvod izgleda kao da ga je stvarala jedna osoba.

Njen zadatak bio je da što vernije dočara likove klinaca koji dolaze u kontakt sa ljudima iz kriminalnih krugova i upadaju u kandže droge.

– Inspiraciju sam pronalazila među stvarnim ljudima iz svog okruženja, kao i u novinskim člancima i pričama koje sam nekada čula. Razgovarala sam sa onima koji su živeli taj uličarski život. Neki su se izvukli, neki još nisu, a neki možda neće nikada – priča scenaristkinja.

– Nismo se bavili samo kriminalnim aspiracijama likova već i ljubavnim, porodičnim odnosima i sazrevanju. U jednom trenutku oni mogu da budu žestoki u pokušaju da prežive okolnosti u kojima su se našli, a s druge, oni su i dalje klinci. Još se razvijaju, seksualno i emotivno, i u tom procesu pokazuju koliko su ranjivi, nesnađeni i zbunjeni.

Reditelj opisuje radnju kao veoma neizvesnu i ističe da se nikad ne zna se šta će se desiti u narednom trenutku.

– „Grupa“ predstavlja analizu društva i ideja je bila da kroz živote tinejdžera ukažemo na veliki problem droge, koji je prisutan u celom svetu – kaže Stefanović. – Sve se dešava na Dorćolu i u Borči. Snimali smo na autentičnim lokacijama i prikazaćemo Beograd baš onakvim kakav jeste. Ništa neće biti ušminkano.

Ova serija upoređivana je sa čuvenim „Sivim domom“, ali koliko je to kompliment za autorsku ekipu, toliko predstavlja i teret.

– Jednom prilikom sam rekao da bi bilo dobro da se napravi „Sivi dom“ za novu generaciju, jer od 1986. nismo imali kvalitetnu seriju o omladini. I zbog te izjave, koja je izvučena iz konteksta, moglo bi se reći da sam nadrljao, jer ništa ne može da bude dobro kao „Sivi dom“. Junaci „Grupe“ su potpuno drugačiji delinkventi u 2019. od onih iz osamdesetih. Poslao sam mom profesoru Darku Bajiću radnu verziju priče i dopala mu se, a najviše likovi, što je verovatno i najbitnije za seriju – ponosan je Tomić.

Serija je uveliko u fazi montiranja, trenutno se radi muzika, i cela ekipa je zadovoljna materijalom kojim raspolaže. Za kraj, zanimalo nas je da li može da se desi da neko od gledalaca poželi da se nađe u koži nekog od junaka „Grupe“ s obzirom na to da je cela priča prikazana na zanimljiv način.

– Odlično pitanje. Upravo zato smo konsultovali stručne saradnike i dugo istraživali ovu temu. Sa glumcem Denisom Murićem, koji igra tinejdžera Vanju, razgovarao sam o tome kako da pronađemo najbolji način da stvorimo atraktivne likove. To su mali superheroji koji se bore da prežive i izbore se i za sebe i za svoju porodicu, a u dodiru su sa kriminalom i narkoticima zbog novca i statusa. I on je bio vrlo skeptičan kako to da postigne, ali mislim da je uspeo. Kroz istraživanje shvatili smo koliko se zapravo u poslednjih desetak godina među omladinom stvorio trend da je dilovanje droge regularan posao. Oni sebe vide kao male menadžere koji će kasnije otići u Španiju da od istog biznisa zarađuju veći novac ili ga posmatraju isključivo kao kurirski posao. Tako i upadaju u zamku.

NEKI NOVI KLINCI

KASTING je, kaže Tomić, bio temeljan. Svi su tragali za četvoro tinejdžera koji bi dočarali glavne likove, najpre među učenicima u srednjim školama. Ipak, pravi dragulj našli su u svetu muzike.

– Ispostavilio se da je reper Marko Milivojev Mili veoma talentovan za glumu. Jedva čekam da ga i vidite na delu – uzbuđen je autor. – Zatim smo nastavili potragu na Akademiji, gde smo pronašli Pavla Mensura i Denisa Murića. Oni su klasići na FDU, bliski kao braća, obojica puni ideja i iskustva kao da imaju 40, a ne 20 godina. Najduže smo tragali za glumicom koja će igrati mladu dilerku Petru, moj omiljeni lik. Slučajno u jednom spotu ugledali smo Ivanu Zečević, studentkinju treće godine glume. Prvi kadar serije snimljen je sa njom, imala je neverovatnu tremu, ali već sledećeg dana postala je prava Petra.

Continue Reading
Advertisement