Connect with us

TV

EKSKLUZIVNO: Elizabet MekGovern o seriji RAT SVETOVA – Ne trebaju nam vanzemaljci! Uništićemo sami sebe!

Published

on

Film Stivena Spilberga “Rat svetova” iz 2005. godine, zasnovan na romanu Herberta Džordža Velsa, sa Tomom Kruzom i tada mladom nadom holivudske scene Dakotom Fening na veliko platno još jednom je vratio pitanje koje čovečanstvo proganja vekovima – da li smo u ovom beskrajnom Univerzumu sami? Posle deceniju i po, u eri ekspanzije TV serijala to pitanje, ali i ljudski strah od konačnog istrebljenja od strane nemilosrdne sile iz svemira glasnije je nego ikad, i upravo zbog toga FOX će nas ovog oktobra “počastiti” novom serijom “Rat svetova” u kojoj jednu od glavnih uloga – Bilovu (lik koji nam je u filmu dočarao Tom Kruz) bivšu suprugu Helen, igra glumica Elizabet MekGovern (Kora Krouli iz Dauntonske opatije), koja nam u ekskluzivnom intervjuu za FIT otkriva kako je nastala serija “Rat svetova””.

– Rat svetova je priča o zbližavanju kroz veliku kataklizmu čiji je jedini ishod očigledno uništenje ljudske rase. Međutim, u tom haosu, kroz odnos Bila i Helen vidimo kako se u najgorim trenucima u ljudima budi ono najbolje. To je nada koja nudi svetlo i u najmračnijim vremenima – poručuje Elizabet, dodajući da ju je seriji, pre svega privukla želja autora da sagleda živote običnih ljudi u smiraj civilizacije.

– Nije ovo samo priča o čudnim monstruoznim stvorenjima sa drugog kraja svemira koja su došla da nas istrebe. Ona ima dublju konotaciju koja čoveka stavlja oči u oči sa krajem sveta. U takvim okolnostima sagledavamo njegove reakcije, emocije i postupke.

Šta je za vas bio najveći izazov kod osmišljavanja ove role?

– Velikih izazova nije bilo, jer sam imala priliku da radim sa ljudima koje izuzetno cenim i koji su veliki profesionalci. Sama činjenica da sam snimala sa Gabrijelom Birnom (u seriji igra Bila) i po režiji Gila Kulijera za mene je bila dovoljno inspirativna da mi ništa nije bilo teško. Kao i uvek, kada je reč o televizijskim serijama, problem je tempo snimanja i kratki rokovi, tako da smo morali da naučimo da se brzo uklapamo kako bi priča tekla.

Koja je osnovna poruka serije “Rat svetova”?

– Da bih vam odgovorila na to pitanje morala bih da pogledam celu seriju. Ovako, iz prve ruke, mogu vam samo reći da se “Rat svetova” bavi preispitivanjem čovečnosti i ljudskog u nama samima, i to u trenutku kada smo suočeni sa silom nad kojom nemamo nikakvu kontrolu. Na neki način, to je i priča o modernoj civilizaciji koja smatra da je superiorna u odnosu na našu planetu, a ne shvata da od tog sveta i zavisi. Globalno otopljavanje i brojni drugi eko faktori do te mere su postali goruće pitanje našeg opstanka, daje sve manje nade u to da ćemo ikada sanirati posledice našeg nemara. Oni su i najbolji pokazatelj da smo za uništenje dovoljni sami sebi. Nema potrebe za vanzemaljcima.

Veujete li u vanzemaljce i to da negde tamo postoji život nezavisan od našeg?

Možda ću vas razočarati, ali nikada nisam bila veliki pristalica ideje da vanzemaljci postoje. Slažem se da takvoj ideji treba dati šansu, ali ne treba se oglušiti o zdrav razum. Svi znamo koliki je svemir i koliko miliona svetova tamom postoji. Da li je moguće da nas do sada nije nikada posetio nijedan vanzemaljac? Treba biti realan – šanse za to da oni postoje su minimalne. Ipak, zanimljiva je to tema za razmišljanje.

Na koji način se Rat svetova razlikuje od drugih sličnih serijala?

Smatram da se “Rat svetova” fokusirao na ljude. Na njihove emocije, unutrašnje konflikte i nemoć pred osvajačima našeg sveta. Ne provodimo previše vremena posmatrajući vanzemaljce, to kako oni izgledaju, šta rade… Više smo usmereni na to šta njihovo prisustvo znači za ljude.

Kako biste prvukli publiku da gledaju vašu seriju?

– “Rat svetova” je stvarna srceparajuća priča o pravim ljudima. Mnogo je napetosti u pripovedanju, dijalozi su kompleksni, a likovi nisu osmišljeni jednostrano, već se prožimaju u borbi za preživljavane.

Continue Reading
Advertisement