Connect with us

NE PROPUSTITE

Zona usijanja – od 15. septembra na kanalu NACIONALNA GEOGRAFIJA!

Published

on

U 20. veku nauka je tolikom brzinom napredovala da nam je ostavila svojevrstan osećaj sigurnosti kada je reč o prirodnim, a i onim neprirodnim katastrofama. No, više puta smo bili svedoci da ipak postoje situacije na koje nauka nema brzi odgovor. Na listu prirodnih katastrofa uz zemljotrese, poplave, uragane svakako moramo dodati i zarazne bolesti. Razvojem medicine, a i farmacije uspeli smo da izbegnemo razne pandemije koje su pretile čovečanstvu relativno nedavno. Međutim, jednu katastrofu smo izbegli za dlaku, a njeno ponovno širenje je opet na snazi. Reč je o visoko zaraznom virusu koji svi znaju pod imenom – ebola.

Priču o zastrašujućem virusu napisao je Richard Preston u knjizi „Zona usijanja“, a 15. septembra na National Geographic dolazi i istoimena serija o ljudima koji sup o cenu sopsstvenih života učinili sve kako bi zaustavili neizrecivu katastrofu.

Kako je sve počelo?

Bolest virusa ebole prvi put se pojavila 1976. godine i to u Južnom Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo. Epidemija u Demokratskoj Republici Kongo izbila je u selu u blizini reke Ebola, po čemu je bolest i dobila ime. Ebola uzrokuje temperaturu, bolove i proliv, napada imunološki sistem, uzrokujući da ćelije koje su zadužene za zgrušavanje krvi izgube svoju funkciju. Žrtve nezaustavljivo krvare i na kraju umiru ako se njihov imunološki sistem ne može izboriti protiv virusne infekcije. Prenosi se sa osobe na osobu preko telesnih tečnosti.

Problematika u percepciji opasnosti virusa svakako je povezana i s lokacijom odakle virus dolazi. Evropa i Sjedinjene Američke države osećale su popriličnu sigurnost da na njihovom tlu ne može doći do epidemije. Međutim, događaj iz 1989. godine dokazao je ne samo da je to moguće, već da je poprilično opasno i kasno reagovati tek kada se sa virusom direktno susretnemo.

Istinita priča

Na takvu problematiku je upućivala i Nancy Jaax, junakinja serije „Zona usijanja“, koja će početi s emitovanjem na National Geographic-u 15. septembra u 21.55.  Smrtonosni virus ebole pojavio se 1989. godine na američkom tlu. U naučno-istraživačkom centru u Virdžiniji, nedaleko od Washingtona, obolela je kolonija primata. Uzorci tkiva poslati su na analizu Nancy Jaax (Juliannna Margulies), potpukovnici u Institutu za medicinska istraživanja američke vojske. Uprkos početnim pretpostavkama da je reč o običnoj infekciji, Jaaxin instinkt i iskustvo doveli su je do zaključka da su primati zaraženi opasnim filovirusom naziva Ebola Zaïr te da zaraza preti i ljudskoj vrsti. Njeno otkriće izazvalo je snažne reakcije kod kolega dr. Petera Jahrlinga (Topher Grace) i pukovnika Vernona Tuckera (Robert Wisdom). Uz neodobravanje kolega, Jaax se morala suočiti i sa činjenicom da u Americi ne postoji protokol za sprečavanje širenja opasnog virusa. Paralelno dolazi i do otkrića da se virus potpuno drugačije ponaša prilikom ljudske zaraze.

Naučna i humana serija „Zona usijanja“ prenosi događaje iz 1989. godine, istovremeno pružajući gledaocima istorijski pregled nastanka i razvoja ebole. Serija se tako vraća u sedamdesete godine kada su dr. Carter i Travis Rhodes prvobitno pratili, istraživali i pokušali zaustaviti epidemiju ebole u Africi.

Ebola danas

Iz današnje perspektive, kada je na snazi druga najveća epidemija ebole od njenog pojavljivanja, naaučna otkrića i predanost koju su pokazali Carter, Rhodes, Jaax i mnogi drugi, zaslužna su za veliki napredak u suzbijanju ebole. Ispitivanje dva leka pokazalo je veliki napredak kada je u pitanju stopa preživljavanja. Ovog leta Svetska zdravstvena organizacija je proglasila epidemiju ebole u D.R. Kongu globalnom pretnjom.

Najviši američki diplomat u Ženevi je obećao da će se Amerika više angažovti i povećati svoju pomoć u narednim mesecima, dok Evropska Unija uz pomoć D.R. Kongu, pruža pomoć i okolnim zemljama kako bi bile bolje pripremljene za sprečavanje širenja ebole na njihovo tlo.

Premijera serije „Zona usijanja“ na National Geographic-u 15. septembra u 21.55

U glavnim ulogama: Julianna Margulies kao Nancy Jaax, Noah Emmerich kao Jerry Jaax, Topher Grace kao Peter Jahrling, Liam Cunningham kao Wade Carter, James D’Arcy kao Travis Rhodes, Paul James kao Ben Gellis.

Continue Reading
Advertisement