Naslovna FILM U oktobru počinje snimanje filma DARA IZ JASENOVCA!

U oktobru počinje snimanje filma DARA IZ JASENOVCA!

Nataša Drakulić, scenaristkinja projekata kao što su “Ubice mog oca”, “Zaspanka za vojnike”, “Larin izbor”, “Reka ljubavi”, “Zaboravljeni umovi Srbije”, “Bićemo prvaci sveta”, počinje snimanje novog filma “Dara iz Jasenovca”.

Nataša je odrasla u Lici, a deo njene porodice stradao je u zloglasnim logorima, konkretno u Jadovnom, te je veoma emotivno pristupila projektu.

“Nije bilo lako iz toliko autentičnih priča, koja je svaka potresnija od prethodne, opredeliti se za jednu liniju. Nikada u životu nisam napisala više verzija scenarija, a kad sam već želela da odustanem, pojavila se Dara. Nije bio lak put, ali onda sam priču za film složila kroz oči nevinog deteta. Dara je personifikacija za svu decu koja su nastradala u logorima širom bivše Jugoslavije, ali najviše Jasenovca. Nisam želela da budem patetična, više od 50 godina se u komunizmu ćutalo o Jasenovcu. Želela bih da ovaj film bude uspomena na sve nevine ljude koji su tamo stradali. Ne znam da li su to prevelika očekivanja, ali to nam je cilj,” rekla je ona.

Glavna junakinja zove se Dara, “od Darinka, dar života, to je velika simbolika”, tako se zvala i strina Drakulićeve kojoj je porodica stradala u logoru.

U filmu je zastupljen i lik Diane Budisavljević?

“Tihomir Tika Stanić nam je mnogo pomogao oko scenarija i posle oko organizacije kastinga na terenu Potkozarja, gde je bilo nekoliko hiljada dece, dok nismo našli našu Biljanu Čekić. Dao nam je i svu svoju literaturu i scenario svog filma na kome je godinama radio. Delo te žene ovekovečeno je u filmu njene prezimenjakinje Dane Budisavljević ‘Dnevnik Diane Budisavljević’. I od srca se radujem što je u konkurenciji s hrvatskim državnim projektom ‘General’, filma o Anti Gotovini, pobrao sve nagrade na Pulskom festivalu. To vraća nadu,” rekla je Drakulićeva.

Diana se pojavljuje pred kraj filma, nama je u našoj priči sporedan, ali važan lik. Veliko je delo učinila. Imamo životni primer glumice Božidarke Frajt, majke Bojane Gregorić, koja je svedok, autentičan glas i Dianino spaseno dete.

Ko je krivac za politizaciju Jasenovca?

“Za potpirivanje nacionalizma danas ne treba vam Jasenovac, već dve budale na hrvatskoj i srpskoj strani, ne bežim od toga, ali da je lepe sreće bilo, imali bismo do sada gomilu filmova na temu ovog logora i iskreno se nadam da će ih i biti. Naučili bismo nešto. Treba da se zna za najkrvaviji, najmonstruozniji, najsuroviji zločin nad ljudima na ovom podneblju. Srbi su bili najbrojnije žrtve ovog užasa, ali bio je i Jevreja, Roma, Hrvata. Ako u filmu ne bude emocije, onda nam džabe sve ostalo. Moramo svi, kad ga pogledamo, da se uplašimo, da se to zlo više nikad ne ponovi,” rekla je ona.

Čekirajte Obavezno

Igra sudbine 105. epizoda (petak, 3. jul): ŠOK! Hoće li se Mila i Una POTUĆI nad Aleksinom posteljom? Kome će pripasti Aleksino SRCE?

Komplikuje se situacija u životima Kanačkih i Ožegovića iz dana u dan sve više. Aleksa je i dalje u komi. Donka u...

Drugo ime ljubavi 36. i 37. epizoda, petak, 3. jul (prva, 19.15): Igor BESNI zbog Lolinog venčanja!

Karlo je sve više u problemu zbog venčanja koje nikako da počne. Svesna da je Irena opasna po Krpane, Julija napada Karla...

Igra sudbine 105. epizoda, petak 3. jul (Prva, 21.00): Šta to UNA radi nad Aleksinim uzglavljem? Od njenih reči MILA će IZGUBITI TLO POD...

Nova iznenađenja očekuju nas u 105. epizodi serije "Igra sudbine", a kako se čini - od šokova ćemo se teško oporaviti.

HIT! Snimaju se nova serija i film NEČISTA KRV! U podnožju AVALE niče staro VRANJE!

U podnožju Avale, početkom avgusta, oživeće staro Vranje. Ulicama koje se ubrzano grade uskoro će prolaziti Sofka, Mitke, Koštana, Hadži-Trifun, Tašana...

Kvadratura kruga, subota, 4. jul (RTS 1, 18.30): Nije svaka starost ISTA!

Ljubica Nikolić iz Banjana kod Gornjeg Milanovca ima 94 godine i energiju žene od 50 godina. Ljubica je još uvek bistrog uma,...