Connect with us

NE PROPUSTITE

RAT SVETOVA – od 31. oktobra četvrtkom na FOX! Šta biste vi učinili da PREŽIVITE?

Published

on

Grupa nespojivih likova prinuđena je da se suoči sa vlastitim strahovima i manama – kao i sa vanzemaljcima u predstojećoj TV adaptaciji Velsovog popularnog romana iz 1897. godine Rat svetova. Ovog puta, reč je o serijalu u produkciji FOX Networks Group Europe i Afrika uz saradnju sa francuskim Canal +. Seriju smeštenu u savremeno doba gledaćemo od 31. oktobra na FOX-u.

Ako izuzmemo sjajnu glumačku ekipu o kojoj ćemo kasnije prozboriti po koju reč, ono što obećava u vezi sa novim serijalom je to što je kaao autor potpisuje tvorac britanske drame Neprilagođeni iliti Misfits čijih smo pet sezona gledali od 2013. Hovard Overman primenio je isti koncept na klasičnu priču HG Vells-a u kojoj vanzemaljci dolaze na Zemlju, donoseći razaranje i uništenje.

Kao i istoimeni film koji je Tom Cruise snimio 2005. godine, ali za razliku od nadolazeće BBC adaptacije koja je postavljena u vreme kada je Vells prvi put objavio priču, Overman je svoj Rat svetova postavio u sadašnjost, sa ciljem da pita svoje junake šta bi oni bili voljni da učine da bi preživeli.

Rat svetova – o čemu se tu radi?

Serija od osam delova počinje kada astronomi otkriju prenos iz druge galaksije, potvrđujući postojanje inteligentnog vanzemaljskog života. Za nekoliko dana, međutim, čovečanstvo je gotovo izbrisano. Preostali su samo “džepovi” čovečanstva zarobljeni u surovoj stvarnosti.

Drama prati sudbine nekolicine preživelih. Oni su zaokupljeni iznenadnim egzodusom, gubitkom svojih najmilijih i svim onim što je nekad davalo smisao njihovim životima dok pokušavaju da shvate razloge koji stoje iza ove nespojive invazije.

Opisana kao jedinstveni “brak” ljudske drame i naučne fantastike, emisija koristi Vellsovu priču kao polaznu tačku pre nego što ju je Overman poveo u potpuno novom smeru u nameri da istraži ljudske emocije tokom apokalipse, pitajući kako se menjaju odnosi i okolnosti ljudi kada su oni suočen sa krajem sveta.

„Hteo sam da istražim ideju da, baš kao i vanzemaljci HG Velsa, čovečanstvo ima gotovo neograničen kapacitet da uništi one koje smatra inferiornim ili drugačijim“, kaže Overman. „Ova nova interpretacija Vellsovog kultnog romana usredsređena je na suptilnosti ljudskih odnosa između, recimo, roditelja i dece, parova ili potpunih stranaca. Vanzemaljski napad i njegove posledice otkrivaju najdublje ranjivosti likova dok pokušavaju da prežive u ovom opasnom novom svetu. „

Overman, koji producira seriju sa Julianom Murphijem i Johnnijem Cappsom, Rat svetova vidi kao priču o čovečanstvu.

“Da vanzemaljci sutra napadnu, a život kakav znamo nestane, šta bismo mi uradili da preživimo? Šta bi nas to naučilo o drugim ljudima – i, pre svega, o nama samima? „, poručuje Overman.

Dvojezična serija, sa likovima koji govore engleski i francuski, prikladno je snimljena sa obe strane Engleskog kanala, pri čemu su dve ekipe istovremeno snimale četiri epizode ​​odjednom tokom 16 nedelja. Glumci su preskakali između scena iz različitih epizoda, dok su ih režiseri Gilles Coulier (De Dag) i Richard Clark (Versailles) vodili i podržavali kako bi osigurali kontinuitet u svih osam epizoda.

Snimanje je realizovano u velškim gradovima Cardiff i Nevport, kao i u Londonu, francuskom Charleville-Mezieresu i Alpima. Stvarne postavke kao što je Međunarodni istraživački institut za radio astronomiju takođe su korišćene u nekim kadrovima.

Među borcima sa vanzemaljcima su i velika glumačka imena kao što su Gabriel Byrne, Elizabeth McGovern, Lea Drucker, Adel Bencherif, Stephen Campbell Moore, Natasha Little, Stephane Caillard, Guillaume Gouik i Daisi Edgar Jones.

Continue Reading
Advertisement