Connect with us

TV

Gledali smo: SENKE NAD BALKANOM 2 – LEPA BRENA među serijama! Kad će treća sezona?

Published

on

Iskustvo je pokazalo. Na dobro se lako navići, ali dobro je teško postići – a i održati. Ove nedelje imali smo ekskluzivnu privilegiju da pogledamo čak dve epizode nove sezone serije SENKE NAD BALKANOM, Dragana Bjelogrlića, i možemo vam reći – uloženi trud se isplatio. Iako ambiciozno zamišljen, prvi ciklus Senki, ma koliko god bio veličan, „gledan“ i voljen, ipak je ostao u senci nedostataka koji su ga čak i takvog – prenatrpanog, teškog za praćenje, preopterećenog seksom, golotinjom i nepotrebnim podacima kad im nije vreme ni mesto, činili zanimljivim „materijalom“ za gledanje. Iskreno, i Brena je bila zanimljiva za gledanje kad se prva skinula u minić i ponudila publici nešto više od onoga na šta su ljudi do tada navikli.

Senke nad Balkanom 2 – Bjelogrliću, snimi treću sezonu, nećeš se pokajati!

Ipak, Senke nad Balkanom, kao i Brena, ostavili su neki trag i (baš smo ponosni na ovo slučajno sjajno poređenje) upravo vrhunskom produkcijom ozbiljno pomerili granice domaće TV industrije. Zbog svega toga druga sezona, ili bar deo koji smo videli na svečanoj pretpremijeri pozitivno nas je iznenadio.

Čini se da je Bjelogrlić bio svestan manjkavosti prvog dela, te se u nastavku hrabro suočio sa onim sa čime se nijedan Srbin ne suočava lako, i priznao – grešio sam, daj da to ispravim. I ispravio je. Dinamika je i dalje prisutna, ali je radnja na tri koloseka ovog puta smirenija i lakša za praćenje. Mislilo se očigledno na sve gledaoce, a ne samo na one čiji je mozak poput zeke na opijatima, pa može da pohvata sve „perverzije“ blistavog uma.

Iako je Bjelogrlić na konferenciji poručio da je ovo za njega u kreativnom smislu bio najzahtevniji poduhvat u karijeri, mi se, generalno, tek sad nadamo da će se prihvatiti i treće sezone, jer imamo neki dijabolično dobar osećaj da će ga ona preporučiti za ozbiljan rad na stranom tržištu.

Bizarno, intrigantno, sexy…

Senke nad Balkanom 2 imaju apsolutno sve što se traži – intrigu, istorijsku kontroverzu, potpuno su LGBT friendly budući da ima momenata u kojima devojke međusobno maze grudi, ali i pregršt gej trenutaka (o trans triju Sestre da ne pričamo), ali sve pršti i od strejt seksepila, a i seksa. Tu je, naravno, i Jatagan mala, koja ovog puta dobija malo više prostora.

Lepo su istretirane i „prijateljice noći“, siledžije, plemići, odnosi na dvoru sa svim svojim porocima i vrli… Ok, vrlina nema. Dakle porocima. Dalje, fenomenalna scenografija, sjajne zidine drevnog Žrnova, predivni Piran, Beč (ili ono što nam se učinilo kao Beč)… Ukratko, u seriju se uložilo maksimalno. E, još samo da se upakovalo do kraja po svetskim standardima, pa da dobijemo nešto baš svetski. Ovako, ostajemo na trenutak, na granici između Srbije i Holivuda, žudeći za malo više lepih panorama, pretencioznih kadrova, i mnogo više detalja, koji će Senke od wannabe Carnival Row, nadamo se u trećoj sezoni pretvoriti u sve ono što bi, barem prema zamisli producenta ova serija morala biti – Brena za 25 milona Jugoslovena. A onda da pređemo na svet. Nego, čuli smo da su od ove godine Senke prekrile i hrvatsko TV nebo? Samo da ti oblaci ne izazovu oluju…

Continue Reading
Advertisement