Connect with us

NE PROPUSTITE

OKUPIRANI – Subotom i nedeljom, na RTS 2, u 22.00!

Published

on

Serija Okupirani je kontroverzni, skandinavski, politički triler koji dolazi iz pera najčitanijeg norveškog i jednog od najpopularnijih autora krimi romana na svetu – Jua Nesbea.

Na vlast u Norveškoj dolazi radikalna ekološka partija koja, s obzirom na to da se brine o zaštiti životne okoline, odlučuje da zabrani crpljenje nafte iz Severnog mora. EU ne želi da se odrekne norveških energenata. Pošto dobije saglasnost od EU, Rusija okupira Norvešku i sve njene izvore nafte…

Kontroverzna serija Okupirani, već je pobila nekoliko rekorda. Osim što je najskuplja serija u istoriji norveške televizije (dosad je koštala 11 miliona dolara), ona beleži i najbolji start jedne dramske serije na norveškoj televiziji. Prva epizoda serije je zabeležila nezamislivo veliki broj gledalaca — čak 13 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Prve epizode serije su izazvale veliko interesovanje kako omladine, tako i sredovečnih ljudi, dok je sam trejler za seriju je izazvao „gužvu“ u norveško-ruskim odnosima, pa je ruska ambasada u Oslu poslala besnu protestnu notu. Neki norveški analitičari i istoričari govore čak da će serija još više zakomplikovati postojeće napetosti između Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini. Interesovanje za seriju je veliko i prava prikazivanja su već otkupili u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nemačkoj, Danskoj, Finskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji i Luksemburgu.

Reditelj Okupiranih Erik Skoldberg kaže da to nije „serija o Rusima, nego o reakcijama i osećajima Norvežana na tu fiktivnu situaciju“! Serija je prvo bila predložena državnoj TV stanici NRK, koja je odbila da realizuje taj delikatni politički projekat.

Uloge: Henrik Mestad, Eldar Skar, An Dahl Torp…

Režija: Erik Skoldberg

Continue Reading
Advertisement