Naslovna TV NJEGOVA MRAČNA TKANJA: Fantazija između ORGAZMA i SR*NJA! Daj gas, majstore!

NJEGOVA MRAČNA TKANJA: Fantazija između ORGAZMA i SR*NJA! Daj gas, majstore!

Od serijala Njegova mračna tkanja (pratimo ga na HBO petkom od 19.00) očekivalo se mnogo. Pre svega da spere užasan ukus koji je u ustima svojevremeno ostavio Zlatni kompas iz 2007. odnosno prva filmska adaptacija nagrađivane istoimene trilogije Filipa Pulmana, koja se smatra savremenim remek-delom naučne fantastike. Da li su ova nova TV Tkanja iz 2019. u tome uspela. Moglo bi se reći da su bila uspešnija. Jesu li nas oduševila? Pa, i ne baš.

Jasno, ekranizacija bilo kog romana uvek je prevelik izazov. Kada je reč o kultnoj fantastičnoj trilogiji, u realizaciji takvog zadatka trebalo bi odmah poći sa uverenjem – ok, verovatno ću podbaciti, ali niko mi ne brani da pokušam. I zaista, Oto Baturst pokazao se kao mnogo veštiji u režiranju fantastičnog sveta hrabre Lire (Dafni Kin) koja kreće u potragu za kidnapovanim prijateljem, otkriva zlokobnu zaveru u vezi sa ukradenom decom i pokušava da shvati misteriozni fenomen zvani Prašina. Tokom putovanja kroz svetove, uključujući i onaj nama poznat, Lira upoznaje odlučnog i odvažnog dečaka Vila. Oni zajedno sreću neobična bića i otkrivaju opasne tajne, a sudbina živih i mrtvih je u njihovim rukama…

Ukratko, to bi bio i opis radnje serije Njegova mračna tkanja čije smo, poput uzornih đaka, do sada pogledali četiri epizode. I još se nismo pokajali, mada smo na dobrom putu da to učinimo. Da nas ne razumete pogrešno, serija nije nimalo loša. Raskošna, magična, bogata mitologijom i detaljima ima sve potencijale da bude veliki hit. U nekom trenutku, svakako. I to kada se radnja konačno ubrza, dobije na dinamici i nekako izvuče iz kolotečine kojom trenutno gaca poput rolerkostera koji se u jednoj epizodi vine u nebesa i ostavi vas bez daha, a onda se sledećih epizodu i po vuče poput „brzog“ voza Novi Sad – Zrenjanin (10 kilometara na sat kroz šljivike i livade).

Ovaj problem je sasvim očekivan upravo zbog činjenice da se jedan roman pretače u seriju ograničenu na čini nam se čak preteranih pedesetak minuta. Moglo je to mnogo dinamičnije, i nadamo se da će uskoro reditelji i scenaristi nagaziti na gas i ponuditi nam sve ono što jedna fantastična serija mora da bude – akcija, avantura, drama, svet obojen u hiljadu duga, pogotovo kada radite serijal čija je osnova postojanje hiljada različitih svetova i dimenzija.

Do tada, istrpećemo još malo ovog klackanja na tri koloseka, nadajući se da na tom sporom koloseku nećemo dočekati kraj prve sezone. Čisto da bismo znali na čemu smo. Ovako, red orgazma, red sr*nja, ne ostade ništa od Njegovih mračnih tkanja.

I za kraj, iako smo pokušali da izbegnemo ovu temu, da se ne zamerimo mnogima koji se lako fasciniraju devojčicama u TV fantazijama, Dafni Kin u roli Lire baš nas i nije JOŠ oduševila, i čini nam se da i ona svojom blagom anemičnošću usporava sat Njegovih mračnih tkanja na nivo Zlatnog kompasa. Ipak, sve ovo pripisujemo prvim mačićima, i nadamo se čaroliji koja će „popraviti stvar“.

Čekirajte Obavezno

HIT serija ISPRIČAJ MI PRIČU od 31. maja na RTS 1 – nedeljom u 23.00!

Zanimljiva i neobična serija “Pričaj mi priču” (Tell Me A Story, 2018) stiže na Prvi program RTS-a. Ovaj uzbudljivi...

VIASAT HISTORY od 1. juna PONEDELJKOM U 20.05, vodi nas u novi ciklus MISTERIJA U MUZEJU!

Spremite se za novu 12. sezonu serijala "Misterije u muzeju" u koje nas od 1. juna premijerno vodi kanal Viasat History, ponedeljkom...

Kako da postanete producent – NAJVAŽNIJI ČOVEK SVAKOG UMETNIČKOG PROJEKTA

Želite da napravite karijeru u umetnosti, ali da ne budete samo jedna od karika na tom putu, nego da budete svestrani i...

Besa 5. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.50): Uroš dobija NOVI ZADATAK!

Dejvid Bej stiže u Beograd u hotel u kome će sačekati svoj let za London. Pročitaj još Otkrivamo SVE...

IGRA SUDBINE 82. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.00): Ada odlučuje da raskrinka IVANA! Da li je ON ubio LUKINU majku?

Pošto čuje od Luke da je Ivan ubio njegovu majku i da je to razlog mržnje prema ocu, Ada odlučuje da otvori...