Connect with us

NE PROPUSTITE

U susret Nobelovoj nagradi: Slučaj Handke – 2. decembar od 23.45 na RTS 1

Published

on

U susret dodeli Nobelove nagrade za književnost, koju već nekoliko godina prate kontroverze i skandali, što je kulminiralo time da prošle godine ova nagrada nije ni dodeljena,  Redakcija za kulturu i umetnost RTS, pripremila je emisiju posvećenu ovogodišnjem laureatu, austrijskom književniku Peteru Handkeu. Odluka Nobelovog komiteta iznenadlila je čitav svet, pa i samog književnika, i izazvala burne reakcije. O njegovom književnom delu gotovo se uopšte ne govori, dok se njegovi politički stavovi razmatraju do tančina, budući da Handkea godinama unazad kritikuju zbog stavova o raspadu Jugoslavije i ratovima devedesetih, koji su procenjeni prosrpskim.

Iako su Nobelovom komitetu upućeni zahtevi da se Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada, komitet naglašava da tako nešto nije moguće. Za sada je potvrđeno da će Peter Handke 10. decembra doći u Stokholm na svečanu dodelu nagrade, ali najavljen je i veliki protest ispred Švedske akademije u kome će učestvovati oni koji se protive ovoj odluci.

U emisiji o “Slučaju Handke” pisac i kolumnista Muharem Bazdulj razgovara sa pozorišnim rediteljem Ljubišom Ristićem i piscem Goranom Gocićem. Gledaoci će moći da čuju i mišljenja prevodilaca Handkeovih dela: Skota Abota i Žarka Radakovića.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Vladimir Kecmanović

Urednik Redakcije za kulturu i umetnost i urednik emisije: Danijela Purešević

Scenaristi emisije: Nebojša Grujičić i Muharem Bazdulj

Novinar: Maja Milić

Reditelj: Ivan Bukvić

Continue Reading
Advertisement