Connect with us

TV

HANIBAL – serija koja je u provokaciji OTIŠLA PREDALEKO! I koju baš zbog toga MORATE POGLEDATI! Na RTV 1 od 14. aprila radnim danima

Published

on

Poslednje jelo je posluženo. Večera je skoro pri kraju. Dok prinosimo usnama čašu sa crnim vinom zastajemo još jednom da bismo se prisetili svakog trenutka tog kraljevskog obroka i zatim ga krunisali gutljajem koji će biti vrhunac tog zadovoljstva. Ukratko, tako bismo upisali osećaj nakon što smo odgledali sve tri sezone serijala koji je pre nekoliko godina pomerio granice krimi žanra. Uprkos tome što je nastala adaptacijom čuvenih i nagrađivanih romana poznate franšize koja nam je podarila i legendarne Hanibal filmove, serija sasvim nezasluženo nikada nije uspela u tome da „kupi“ široki TV auditorijum što je i dovelo do njenog ukidanja. Veoma zanimljiv podatak budući da tokom sva tri ciklusa emitovanja, a i kasnije nije dobila nijednu jedinu negativnu ocenu. Još jedan od projekata koji govore u prilog tvrdnji – kvalitet ne mora da znači i hit.

Iskreno, još od prve epizode, bilo je jasno da serija, zahvaljujući svojoj temi i sadistički orijentisanom glavnom junaku, neće biti dugovečna, jer za razliku od sličnog hit serijala Dexter u ovoj priči nije bilo šurovanja dobra i zla. Dobro je dobro, a zlo je veoma zlo, i veoma krvavo. Za davnu 2013. godinu suviše brutalno. Danas bi, sigurni smo, doktor Hanibal Lektor, krimi profajler Vil Graham i agentkinja Klaris Starling imali daleko bolju prođu. Ali danas je danas, a juče je, baš juče.

https://www.youtube.com/watch?v=Sx9bjEfzV_s

Ipak, onome što su maestralno na male ekrane doneli Mads Mikelsen kao dijabolični doktor Hanibal, Hju Densi u roli Vila Grahama i Kerolajn Davernes kao Klaris pre skoro sedam godina ne može se apsolutno ništa prigovoriti.

Autor serije Brajan Fuler započinje zaplet svog dela bolesnim prijateljstvom žrtve i njegovog lovca zavodeći nas činjenicom da junaci serije u toj napetoj igri mačke i miša bez prestanka menjaju ove uloge ostavljajući otvorenom čak i opciju da se Vil u jednom trenutku zapita – Da li je Hanibal, u stvari, zaljubljen u mene?

Fuler, koji je i sam homoseksualac, priznaje da je seriji namerno dodao gej momenat da bi isprovocirao publiku potencirajući taj emotivni zanos koji pomenuti odnos Lektor-Graham prati čak i u romanima. Kako je to ranije pomenuo, ne da bi promovisao LGBT tematiku, koliko da bi publici postavio pitanje – da li su i gledaoci u stvari potajno zaljubljeni u đavolsku prirodu Hanibala Lektora. Jer lako je voleti LOŠE MOMKE.

Krene li se od ovog trenutka, preko vizualnog utiska koji serija ostavlja, a bazira se na kadrovima koji od smrti, zločina i užasa kreiraju prelepu, ali morbidnu umetnost, dolazi se do toga da je sasvim jasno zbog čega odličan, ali za pomalo licemernu publiku koja se stidi da prizna da joj se dopada nešto tako provokativno, prezačinjen TV Hanibal bio previše, te je potrajao tek do 2015. godine.

Sa naše tačke gledišta, Hanibal je sjajna serija koja je otišla predaleko, ali mi volimo da odemo predaleko, pa joj bez „ograda“ dajemo pozitivnu ocenu i pozivamo gledaoce da u njoj uživaju od 14. aprila na RTV 1 radnim danima od 23.30. Prijatno!

Foto IMDB

Advertisement