Connect with us

FILM

PLANINA BROUKBEK: Džejk Džilenhol konačno otkrio ZAŠTO je HIT LEDŽER odbio da vodi OSKAR 2006 – Za njega je Broukbek bio priča o LJUBAVI

Published

on

Dodela Oskara 2006. godine ostaće upamćena po neverovatnom presedanu i još neverovatnijoj dodeli Oskara filmu Fatalna nesreća koji je uprkos dobroj priči te godine nezasluženo „oteo“ Zlatnog dečka hitu Planina Broukbek u kom su nominacije za Oskara, uz onu za film, za glavnu i sporednu ulogu ponela oba glavna glumca Džejk Džilenhol i Hit Ledžer.

Filmska gej romansa, prema mnogima, bila je odvažan korak holivudske produkcije tog vremena, ali i nedovoljan da bude nagrađen za svoju hrabrost.

Čak 14 godina kasnije, Džilenhol, koji je za razliku od Ledžera ostao nenagrađen Oskarom (mada ga je i ovaj primio posthumno), konačno je razrešio jednu od najvećih oskarovskih misterija – zašto je Ledžer odbio da vodi 78. dodelu Oskara te davne 2006. godine.

– Morate razumeti, Hit Ledžer bio je čovek principa. U vreme kada je nastajala „Planina Broukbek“ gej tematiku mnogi su posmatrali sa podsmehom. Hit je predosetio da će se sve izvrgnuti u parodiju i ismevanje, u čemu je bio u pravu, budući da je ceremonija dodele Oskara te godine trebalo da počne podsmešljivom scenom na račun našeg filma. On me je pozvao i rekao: „Za mene je ovo ozbiljna stvar. Naš film je priča o ljubavi. Ljubavi se ne treba smejati“, prepričao je nedavno Ledžerov kolega razlog zbog kog je glumac koji će bez sumnje ostati upamćen kao najbolji Džoker svih vremena rešio da ne ispoštuje Oskar 2006.

Foto IMDB

Continue Reading
Advertisement