Connect with us

TV

Džejn Gudal PROTIV testiranja lekova i šminke na životinjama – Ovo je 21 vek! Postoje pametnije alternative

Published

on

Jedno od spornih pitanja u pogledu očuvanja ugroženih životinja koje već decenijama uznemirava aktiviste iz ove oblasti jesu i razna testiranja u medicinske svrhe koja se sprovode na životinjama. U jeku epidemije koronavirusa i traganja za vakcinom i lekom kojim bi mogao da se izbori sa virusom ova tema postaje aktuelnija nego ikad.

Džejn Gudal o čijem životu i radu ove srede od 22. aprila u 21.00 na Nacionalnoj Geografiji gledamo poseban specijal „Džejn Gudal: Nada“, ima više nego jasan stav.

– Za gotovo sve postojeće medicinske eksperimente nad životinjama postoje alternative, a sve više tih alternativa su pouzdane i mogu se testirati na ljudima, a ne na pacovima i miševima. Eksperimente u kojima testirate neku vrstu šminke, trebalo bi ih odmah zabraniti. Ostale eksperimente treba vrlo pažljivo sprovoditi. Jedna od stvari koja me šokirala sredinom osamdesetih bio je način na koji se zbog medicinskih istraživanja postupalo prema našim najbližim rođacima, šimpanzama. Prošlo je mnogo vremena, ali sve te laboratorije za šimpanze su sada zatvorene, a životinje su sada na bezbednom. Razlog je bio u tome što nijedan eksperiment koji je izvođen na šimpanzama nije bio koristan ili potencijalno koristan za ljudska bića. Šokantno je da se pacovi u SAD  i možda nekim drugim zemljama uopšte ne smatraju životinjama. Dakle, ne primjenjuju se zakoni o dobrobiti životinja. Pa ipak, pacovi mogu da pokažu radost, smeju se kada ih golicate, mogu da igraju igre. Probajte na Guglu da potražite „pet pametnih pacova“ i bićete zadivljeni onim što ćete videti. I svinje se mnogo koriste, a mnoge su svinje pametnije od pasa. Dakle, očigledno ne odobravam ove eksperimente. Moramo pronaći druge načine.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement