Connect with us

NE PROPUSTITE

Avanture u divljini Derek i Beverli Žubert na Nacionalnoj Geografiji u specijalu „Okavango: Reka snova (Božanska putovanja)“

Published

on

Pretpostavljamo da za velike svetske pustolove nema gore kazne od toga da budu osuđeni na svoja četiri zida. Trenutna izolacija, koja je globalni fenomen uzrokovan pandemijom koronavirusa nije zaobišla ni legendarne Žubertove, supružnike Dereka i Beverli koji svoju avanturu u divljini žive od trenutka kada su se upoznali, zavoleli, a zatim i obavezali na zajednički život. Nagrađivani kinematografi zapisničari su svedočanstava iz divljeg života, a svojim radom ostavili su generacijama koje dolaze bogato nasleđe. Ove godine svojim dokumentarcem Okavango: Reka snova (Božanska putovanja) na kanalu Nacionalna Geografija od 22. aprila od 18.00 obeležavaju Dan Zemlje.

– Putovanje rekom Okavango zaista jeste bilo božansko putovanje, a značaj ove emisije nije samo u tome što otkriva zaboravljeni i nedodirljivi svet divljine, već i u tome što prati naše napore da ovekovečimo tu sliku. Emisija nas vodi iza kulisa, i zahvaljujući tome ćete videti sve ono što mi inače radimo kako bismo zabeležili magiju kojoj prisustvujemo – otkrivaju na Derek (snimatelj) i Beverli (zadužena da Derekovi snimci prerastu u film) u razgovoru za portal Film i TV, priznajući da tokom rada nailaze na ogromne izazove, a da je jedan od najvećih, svakako – divljina.

– U prirodi si prepušten sebi. Nema idealnih uslova. Nekad radiš po vrućini, nekada je izuzetno hladno, vlažno, ima mnogo insekata ili jednostavno, subjekat koji želiš da zabeležiš kamerom ne želi da sarađuje. Priroda ne miruje, ona se stalno menja, i nije raspoložena da ti pozira. Ti si taj koji se mora prilagoditi i uhvatiti okom kamere njenu najlepšu – divlju stranu – otkriva nam Beverli ističući da su predmet njihovog rada najčešće veliki i opasni predatori.

– Naša istraživačka strast ogleda se u tome da posle svih ovih godina i dalje imamo istu inspiraciju kao pokretački motor za nove snimke i nova dela. A to je strah da moramo raditi više, brže i jače, jer bi mnoge od životinja koje se nalaze na ivici opstanka veoma lako mogle nestati. A da njihovo postojanje nikada ne bude zabeleženo. Zato posle skoro četiri decenije rada i dalje imamo istu energiju koja nas vuče ka napred – kaže Derek Žubert. dodajući da je na generacijama koje dolaze odgovornost da reše mnoge probleme sa kojima se trenutno bori čovečanstvo u pogledu očuvanja životinjskog sveta.

– Ljudi se u životinjama prepoznaju. Zbog toga ih i vole. Ta ljubav treba da bude energija koja pokreće svet. Međutim, ne puštamo je da nam priđe. Ponekad mislim da je previše mržnje i netrpeljivosti u svetu, i da nas ona zaslepljuje. Trebalo bi više da osluškujemo prirodu, jer u divljini koliko god ona bila opasna i surova, zakon mržnje ne postoji – smatra Beverli, sa čime se slaže i njen suprug ističući da posmatrajući životinje i proučavajući njihov svet možemo naći mnoga rešenja za stvari koji ne funkcionišu u našem svetu.

– Nedavno su naučnici otkrili, proučavajući krvne ćelije slonova da ove velike životinje koje ceo život provode pod Suncem u stvari imaju savršen mehanizam za odbranu od raka. I trenutna situacija veliko je i važno upozorenje za ljude. Priroda ima svoje zakone, a mi se u njih ne uklapamo jer ih ne poštujemo – zaključuje Derek.

Žubertovi nastavljaju svoju misiju spasavanja divljeg sveta kroz svoje dokumentarne filmove koje možete pratiti na kanalu Nacionalna Geografija, a našim čitaocima u ovim teškim vremenima poručuju da budu bezbedni i da čuvaju sebe i svet u kom žive. Jer samo tako imamo budućnost.

Foto Nacionalna Geografija

Continue Reading
Advertisement