Miloš Biković, naš trenutno najpopularniji domaći glumac, zvezda filma i serije “Južni vetar”, “Balkanska međa”, bioskopskih hitova “Hotel Beograd”, “Sluga” “Led” i mnogih drugih naslova koji njegovu karijeru krase već gotovo dve decenije, duže od pet godina karijeru gradi u ruskoj kinematografiji. Zbog toga je obavezama više vezan za Rusiju, a u Srbiju dolazi po potrebi – da snimi neki domaći film ili da se povremeno odmori.
Govoreći o svom životu u Rusiji, Biković je istakao da zahvalnost za tamošnju popularnost duguje pre svega filmovima Nikite Mihalkova u kojima je načinio prve korake ka osvajanju ruske publike. Zatim su usledile legendarne role u popularnim TV serijama zahvaljujući kojima su ga Rusi prihvatili kao svog i na osnovu kojih danas važi za jednog od njihovih najpoznatijih, ali i najplaćenijih glumaca.
Glumac se osim na karijeru, osvrnuo i na to kako se navikava na Rusiju i koliko mu je život tamo drugačiji od onog ovde.
– Kada bih birao između ruske i srpske kuhinje, iako su veoma slične, pre bih se opredelio za rusku. Mada između ove dve ponuđene ona koja me zaista oduševljava i koju najviše volim jeste gruzijska. Imaju sjajna jela, pogače sa sirom, čuvenu mag-mag čorbu, koja je u principu neka vrsta goveđe čorbe. Od ruskih jela takođe volim svašta. Boršč, šči supu, zatim peljmeni, koje dosta podsećaju na italijanske torteline, ma svašta nešto – otkriva Biković, dodajući da u osnovi nema velike razlike između ruske i srpske kuhinje, mada mnogo njegovih prijatelja koje povremeno dovodi u Srbiju, kako kaže, smatra da su naša jela neuporedivo ukusnija i začinjenija.
Glumac nije ostao dužan ni odgovor na pitanje “vodka ili rakija”, i evo šta preferira:
– Vodka je specifična jer udara na dušu. Na emocije. Zato Rusi i jesu tako srčan narod. Sve doživljavaju kroz osećanja. Rakija je, međutim, drugačija. Ona izaziva neko ku*čenje. U tome je velika razlika između ova dva pica. Iskreno, ja volim i jedno i drugo, tako da nemam favorite – poručio je Biković.